ZIUA PERSOANELOR VÂRSTNICE

0
78

ZiuaI Internațională a Persoanelor vârstnice este sărbătorită în fiecare an în data de 1 octombrie, încă din anul 1991. Această dată a fost stabilită în 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite -ONU, în baza Rezoluției nr. 45/106. În 1982 s-a elaborat prima dată un Plan internațional de acțiune pentru ajutorarea persoanelor în vârstă.

S-a dorit creșterea nivelului de conștientizare și de empatie cu privire la calitatea vieții persoanelor de vârsta a treia.

Speranța de viață pe glob este însă, în scăderea ratei natalității.

În 2019, pentru prima dată în istorie, numărul persoanelor de peste 65 a depășit numărul copiilor de sub 4 ani.

Pandemia e venit ca un tavălug şi pe întreaga planetā, cea mai expusă categorie de vâsta la virusul Sars Cov 2 a fost categoria oamenilor de vâsta a 3a .

Deşi ar trebui sā fie cea mai avantajată categorie de vârstă, pensionarii în România o duc din ce în ce mai greu cu pensii mici, cu lipsa banilor pentru medicamente, cu hrană precară, slabă caloric, fiindcă nu le ajung banii .

La polul opus sunt pensionarii de lux cu pensii speciale.

Dacă mulți pensuonari trăiesc din banii copiilor plecați în străinătate, pensionarii de lux români sfidează avantajați de inepția unei legi, orice urmă a unei bune organizări de societate civilă într-o țară care vine dintr-un bloc comunist .

Dacă cei din Vest se pot bucura de alte servicii şi facilități la anii pensiei, existând un plan de pensii mult mai bine, pus la punct, cei din Est o duc din ce în ce mai greu fără a se întrevede o speranță de redresare a situației în mai bine.

De ziua lor, a tuturor PERSOANELOR VÂRSTNICE oriunde ar fi, LA MULȚI ANI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here