Cât timp a trecut de la ultimul tău consult ginecologic?
Când vine vorba de sănătatea ta, prevenția este cel mai important pas pe care îl poți face spre a evita problemele ginecologice!
În luna octombrie există disponibilitate pentru programări în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie pentru specialitatea Obstetrică-Ginecologie din Ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.
Alăturat regăsiți programul medicilor – https://www.spitalgorj.ro/wp-content/uploads/2023/10/Grafic-nou-Cabinet-Ginecologie-octombrie-2023.pdf
Toate femeile trebuie să știe că un consult ginecologic trebuie efectuat anual, nu doar în situații de urgență!
În luna octombrie, la cabinetul de Ginecologie din cadrul Ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu vor oferi consultații următorii medici:
*Dr. Dana Popescu, medic primar obstetrică-ginecologie; competențe în Ecografie și Colposcopie
*Dr. Diana Puiu, medic primar obstetrică-ginecologie; competențe în Ecografie, Colposcopie și Histeroscopie
*Dr Maria Șorop Florea, medic specialist obstetrică-ginecologie; competențe în Ultrasonografie, Colposcopie, Histeroscopie, Chirurgie laparscopică ginecologică, Tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată, Medicină materno-fetală
*Dr Vasile Stănculete, medic primar obstetrică-ginecologie; competențe în Ecografie
*dr Oana Nițu Scăueru, medic specialist obstetrică-ginecologie; competențe în ultrasonografie și Chirurgie laparascopică ginecologică
*Dr Ionuț Vasile, medic specialist obstetrică-ginecologie; competențe în Ecografie și Histeroscopie
*Dr Adrian Tetileanu, medic primar obstetrică-ginecologie; competențe în Ecografie, Laparascopie, Histeroscopie și Colposcopie
*Dr. Ana Maria Drăgnei, medic primar obstetrică-ginecologie; competențe în Histeroscopie, Ultrasonografie, Chirurgie laparoscopică ginecologică, Colposcopie
În cadrul cabinetului de Ginecologie din Ambulatoriul Integrat pacientele vor beneficia de consult ginecologic, își pot face Testul Babeș-Papanicolau. Conform biletului de trimitere pot beneficia și de ecografie, colposcopie, iar programările se pot face la nr de telefon 0741151346, la Registratura Ambulatoriului sau online.
De la începutul anului și până în prezent au beneficiat de consultații 2.140 de paciente. Dintre acestea 947 au efectuat testul Babeș-Papanicolau, 444 au făcut ecografie, iar 44 au beneficiat și de colposcopie etc.
!!! Cum te pregătești pentru testul Babeș-Papanicolau?
Sensibilitatea testului Babeș-Papanicolau înseamnă că pe cât de eficient este, pe atât de mult îi poate afecta acuratețea rezultatelor comportamentul individual înainte de efectuarea acestuia. Pentru a nu afecta recoltarea celulelor de pe col și pentru a asigura că acestea pot dezvălui informațiile necesare la analiză, este recomandată evitarea următoarelor lucruri înainte cu 1-2 zile de efectuarea testului:
- spălăturile vaginale;
- utilizarea tampoanelor;
- folosirea unor creme vaginale, supozitoare sau substanțe medicamentoase cu utilizare intra-vaginală (sau nu, dar care afectează zona respectivă);
- activitatea sexuală.
Ce înseamnă rezultate anormale ale Testului Babeș-Papanicolau?
Rezultatele anormale ale testului Babeș- apanicolau nu înseamnă automat cancer. Este foarte important ca toate celulele anormale astfel descoperite să fie tratate, pentru a preveni dezvoltarea lor și ulterior apariția cancerului de col uterin. Dacă rezultatul tău reflectă prezența unor celule anormale, discută cu medicul tău ginecolog care sunt pașii următori de urmat.
Care sunt, totuși, pașii următori în cazul rezultatelor anormale ale testului în general?
Dacă rezultatele testului Babeș-Papanicolau sunt neclare sau indică o modificare mică a celulelor colului uterin, atunci medicul tău ginecolog probabil că îți va recomanda să repeți testul pentru siguranță și certitudine și/sau să completezi cu alte investigații.
Însă dacă testul indică modificări majore la nivelul celulelor colului, medicul tău îți va recomanda teste sau investigații suplimentare.
Rezultatele acestor teste îl vor ajuta pe medicul tău ginecolog să decidă asupra diagnosticului și a tratamentului ce trebuie urmat.