Conform studiilor medicale, un ghiozdan pregătit pentru şcoală nu trebuie să cântăreascā mai mult de 10% din greutatea corpului copilului. De exemplu, pentru un copil de 20 de kilograme, ghiozdanul nu ar trebui să depăşească 2 kilograme.
Având în vedere problemele grave neurologice şi ortopedice apărute din cauza purtării unor ghiozdane în care parcă se cară pietre de moarā, institutele abilitate , părinții şi medicii fac observații după observații , ca şcoala românească sā îşi remedieze comportamentul abuziv al cerințelor manualelor şcolare şi al multitudii de manuale auxiliare .Cerința profesorilor de la catedră de multe ori depăşeşte cerința Ministerului. De la un manual alternativ s-a ajuns la două, trei pe materie, alături de multitudinea de portofolii ,referate, teme suplimentare (care ATENTIE! …in clasele mici temele suplimentare se dau ca pedeapsā… Aici fiind rost de intervenția rapidā a psihologului şcolii, fiindca o temā e o aprofundare nu e o pedeapsă!!! ) care se cer ca temă de casă.
Sănătatea copiilor este precară în România unde aportul de vitamine si minerale nu este cel adecvat ,asta şi din cauza condiției sociale , România afându-se într-un declin îndatorându-se pe termen lung, iar puterea de cumpărare fiind deplorabilă, salariile destul de mici , somaj în creștere. În situația asta copii au nevoie de sport, mult sport, dar în realitate în şcoala românească , ei nu au mai mult de 2 ore de sport pe saptămână, aceastā materie care i-ar ajuta enorm să se dezvolte, să işi se corecteze coloana vertebrală, să se destindā după studiu, să crească armonios.
Cei care fac sport extra şcoală sunt doar cei care îṣi permit financiar şi credeti-mă că raportat la copiii unui oraş sunt doar circa 3%-5 %.Poate că, nici atât.
Este nevoie de revizuire de atitudine didactică, de conlucrare între medic-profesor-părinte, poate chiar psiholog care să ajute mental un subiect cu probleme obținute în urma purtării repetate a unui obiect care îi nenoroceşte sānătatea pe termen lung şi de multe ori iremediabil ,că unele diagnostice , unele boli nu se pot trata ci doar ameliora. Americanii în ultimele studii de cercetare pe acest subiect au ajuns la concluzia ca un ghiozdan nu trebuie sā depăşească 8,2 din greutatea corporalā a celui care îl poartā.
Numărul scoliozelor, cifiozelor, a problemelor cervicale, lombare şi toracice la copiii sunt în România cum nu au fost niciodată,atât de multe şi de grave.
foto2 sursa desprecopii.ro