CASA I.G. DUCA ESTE O ADEVĀRATĂ ATRACȚIE TURISTICĂ ÎN VÂLCEA

0
61

I. G. Duca este unul din prim-ministrii Romaniei.Un om politic remarcabil, un teoretician al liberalismului si sustinator al ideii de progres. A fost deputat in Parlament la 26 de ani, la 38 a ajuns ministru si prim ministru a ajuns la 54 de ani.

Pentru că i-a placut mult zona Oltenia şi aflând că există douā construcții nelocuite, a cumpărat domeniul Măldārescu şi a hotărât să-şi construiască în vecinătatea Culei Măldăreşti o modestă casă de vacanță.

Casa a devenit MUZEU şi zilnic e vizitată de grupuri de turişti. Ea ne dezvăluie încă de la intrare modelul caselor celor care erau considerați cu bunăstare în vremea aceea a începutului de mileniu II , luxul mobilierului cu tapițerii din materiale fine în armonie cu perdele şi draperii care era musai să se asorteze cu covoarele care păstrează şi azi modelele specifice olteneşti. Obiectele de decor, nu erau multe dar erau de suflet şi de bun gust, cu culori alese să dea greutate , acelea de auriu si argintiu. Camera de lucru cu o bibliotecā selectā te lasā sā vezi ce răsfoia politicianul în liniştea locului mirific.

Servirea ceaiului, a cafelei cu dulceața vremurilor apuse se fācea în camera specială de zi. La polul opus era camera de oaspeți cu un frumos semineu, o pendulă şi o bibliotecă sculptatā în still brâncovenesc.Camera de noapte în nuanțe de maron si bordeaux arată sobrietate şi verticalitate în concordanță cu vremea şi vremurile.

I.G. DUCA rămâne şi azi în memoria colectivă a țării oricât de mult s-au luptat legionarii să i-o steargă lăsându-l fărā o statuie în zonā şi fără o stradā care odinioară îi purta numele.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here