KETCHUP DE PĀDUCEL

0
696

Păducelul( Crateagus Oxycanthus), din aceeași familie(Rosaceae) cu măceșul, este un arbust cu fructe roșii, care se culeg toamna. Majoritatea știm că este folosit ca remediu pentru diverse afecțiuni cardiovasculare, dar din fructele de păducel se poate prepara și dulceață/gem, sirop, jeleu, tinctură, vin și ketchup.
Inspirată de rețeta din cartea Monei Petre – „Ierburi uitate” am zis că pe lângă murăturile din toamna aceasta să încerc și ceva nou, să fac ketchup. Textul scurt, câțiva pași necomplicați, puținele ingrediente m-au ademenit. În rețeta originala sunt 500 gr păducel, dar eu am luat 2 kg, pentru că nu au cine știe ce pulpă și m-am gândit, măcar să am de un borcan, dar acestea se umflă când fierb și dacă doar vrei să experimentezi e suficient o cantitate mai mică.

Primul pas: se curăță de codițe. Poate fi un proces migălos, așa că în timpul acesta poți asculta un podcast sau exersezi mindfulness. Acum depinde și de cum le culegi/cumperi, că poate se rup de codiță și e mai puțin de procesat acasă. Apoi se spală bine.
Pasul al doilea: se pun la fiert cu oțet pentru jumătate de oră, după ce a dat în clocot. În rețeta originala la 500gr fructe păducel erau 300ml oțet de mere și eu am respectat proporțiile, dar pentru gustul meu a fost prea exagerată cantitatea. Ar fi fost suficient 200 ml oțet de mere la 2 kg păducel. Cine vrea o varianta mai acră poate pune mai mult oțet. Eu am reușit să-l dreg adăugând apă călduță când l-am blenduit.
Pasul 3: pentru a fi mai ușor de strecurat se pune într-un blender, împreună cu jumătate din lichidul în care a fiert( în cazul meu am completat cu apă calduță) , apoi se dă printr-o sită.
Pasul 4: punem pulpa lichidă într-o altă oală și fierbem la foc mic, amestecând încontinuu, împreună cu zahăr, până obținem consistența dorită. Tot acum putem adăuga diverse condimente, precum cimbru, oregano, usturoi, piper, sare. Îl putem personaliza în funcție de ceea ce dorim.
Pasul 5: ketchup-ul obținut îl punem în sticle/borcane și le sterilizam, dacă dorim să îl ținem pe parcursul anului. Dacă nu dorim, cred că se poate păstra 3-4 zile la frigider.

Ingrediente pentru aproximativ 1kg ketchup

2 kg fructe păducel
200 ml oțet de mere( sau în funcție de gustul fiecăruia, mai mult. Eu am pus 1,2 l oțet și a fost prea mult. Consider că foarte puțin oțet e mult mai în regulă)
200gr zahăr nerafinat
1,2 litri apă
1 linguriță sare
Opțional
Piper măcinat, cimbru, oregano, ardei iute, boia afumată, ghimbir macinat

Poftă bună!

P.S. În folclorul românesc păducelul are rol de protecție împotriva strigoilor, spinii acestuia, dar cum mai greu ajungem pe dealuri să-l culegem, pe o friptura seara, sigur ne protejează împotriva spiritelor rele ce încep a bântui după 20 noiembrie și până în noaptea de Sfântul Andrei.

Un material de CARMEN GHIMIŞ

Foto: Carmen Ghimiş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here