350 MAGAZINE CONTROLATE ÎN LANȚUL DE RETAIL PENNY ŞI AUCHAN, DE LA ÎNCEPUTUL LUNII NOIEMBRIE PÂNĂ ASTĂZI

0
50


La începutul lunii Noiembrie 2023 ANPC conform tematicii nationale de control aprobata de catre Presedintele ANPC, dl. Horia Constantinescu, a derulat o serie de acțiuni de control la 350 de magazine parte a lanțurilor de retail Penny și Auchan. În urma neregulilor constatate comisarii ANPC au aplicat până în acest moment următoarele sancțiuni :

 • amenzi contravenționale în valoare de aproximativ 6,3 milioane lei
 • 108 avertismente
 • oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor pentru 45 de magazine
 • propunerea unor decizii de încetare a practicilor comerciale înșelătoare
 • oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare ne conforme în valoare de 230.000 Lei
  Dintre cele mai importante nereguli menționez : -folosirea unor vitrine frigorifice și camere de frig deteriorate cu zone extinse cu rugină vopsea exfoliată -ventilație neigienizată cu depuneri de praf
 • impurități în strat grosier -prezența de lichid de scurs, de resturi alimentare. -comercializarea unor produse tip fructe și legume cu modificări organoleptice lovituri mecanice deshidratări -comercializarea unor produse alimentare în afara datei limite de consum recomandată de producător -comercializarea unor produse alimentare care nu se încadrau în cantitatea netă declarată pe ambalaj -folosirea unor spații de depozitare cu paviment neigienizat cu impurități și resturi de ambalaje -prezența în spațiul de depozitare a insectelor vii respectiv gândaci
  -neafișarea listei de ingrediente a valorii nutriționale a acestora și alergeni la produsele de patiserie
  -comercializarea unor produse cu ambalaj depreciat
  -comercializarea unor pachete de produse exemplu 8 bucăți la preț de 6 iar din calculele efectuate s a constatat că informația este înșelătoare
  -lipsa afișării prețurilor produselor
  -comercializarea unor produse fără traducere în limba română a etichetei.
  În ceea ce privește CJPC Mehedinți , am efectuat acțiuni de control la toate magazinele Penny din județ respectiv Drobeta-Turnu Severin, Orsova și Strehaia.
  În urma acestor controale efectuate la magazinele Penny din județul Mehedinți în număr de șase a fost constatată existenta la vânzare a produselor alimentare cu data durabilității minimale depășită, parametri calitativ neconformi și care nu respectă caracteristicile declarate, apoi, practici comerciale incorecte- neconcordanță prețuri raft/ casă de marcat, produse alimentare neconforme cu ambalaj deteriorat, foietaj crud lipicios insuficient copt, comercializare de jucării neconforme și periculoase, produse cu parametri calitativ neconformi, ambalaj deteriorat. In urma acestor constatări au fost aplicate amenzi in valoare totală de 120.000 lei și au fost retrase de la comercializare produse alimentare și nealimentare în valoare de 5400 lei.
  Vom continua acțiunile vizând marii retaileri așa cum, mica băcănie de cartier trebuie să respecte consumatorii și legea, tot așa si aceste băcănii gigantice trebuie să o facă indiferent cui aparțin și ce cifră de afaceri au.
  Va asigur ca nu vom tolera în continuare nicio abatere care poate aduce atingere sănătății și chiar vieții consumatorilor. Operatorii economici trebuie sa înțeleagă sa îi respecte pe toti cei care cumpara de la dumnealor produse alimentare, nealimentare sau servicii iar singura ,,moneda ” de schimb acceptata este respectul și bunul tratament pe care consumatorii trebuie sa le primească. Vom avea toleranta zero pentru toți cei care nu vor înțelege aceste obligații în special în perioada imediat următoare dar și pe termen lung și foarte lung .

A transmis Felix Manta inspectorul sef al ANPC MEHEDINTI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here