FICĀȚEI DE PASĂRE ÎN CHIFLE VERZI CU SPANAC

2
617

Ne apropiem de perioada sărbătorilor de iarnă și fiind mare fan Grinch am zis să fac ceva ce l-ar atrage chiar și pe el.
Începem cu aluatul pentru chifle. Aceasta este o rețetă foarte simplă și gustoasă și nu ai nevoie de experiență în plămădirea pâinii.
Într-un vas se pune o cană făină, 3 linguri pudră spanac, untul, zahărul, drojdia, un ou bătut, o linguriță sare și se mixează toate ingredientele foarte bine. Apoi adăugăm jumătate de cană cu apă călduță și amestecam în continuare. Pentru a forma aluatul, deoarece în momentul acesta avem doar un terci, punem faină și frământam până se va transforma în ceea ce dorim. Făcând doar de două ori până acum, încă nu știu exact câtă faină mai intră în plus. Eu am mai avut faina lângă mine și am adăugat până a ieșit ceea ce trebuie. După aceea aluatul este transferat într-un recipient pe care îl vom închide ermetic, pentru 1-2 ore, ca să își dubleze volumul. Pentru a crește lejer e nevoie de o temperatură în cameră de cel puțin 23 grade, altfel durează foarte mult timp, chiar și la 22 grade. Putem pune recipientul lângă un calorifer. În copilărie bunica punea covata pe sobă, dar noi ne folosim de ce avem.
După ce a dospit, frământăm aluatul pe o suprafață dată cu faină și formăm niște biluțe, pe care le vom așeza într-o tavă unsă cu unt. Le acoperim cu un prosop și le lăsăm 30 minute – 1 oră pentru a crește din nou.
Cu 10 minute înainte de a folosi cuptorul îl preîncălzim la 200 grade Celsius, dacă e electric sau la cifra 5 dacă e pe gaz.
Înainte de a le da la copt, chiflele, le ungem cu ou și deasupra lor punem semințe de susan.
În 10-15 minute sunt gata. Între timp nu plecăm de lângă cuptor și verificăm cum arată, dacă au deja baza tare sunt coapte. E posibil ca în funcție de făină, cuptor(mai ales dacă e pe gaz) să nu fie nevoie de timpul standard de coacere.
Le scoatem și le lăsăm să se răcească înainte de a le tăia.


Separat, frigem ficățeii și îi asezonam cu ce preferăm. Pe grătar sau altă tigaie punem felii foarte subțiri de gutui și le ținem până se înmoaie.
Pasul final, ungem chiflele cu unt, muștar, așezăm ficățeii, ketchup de păducel, gutuile, gogoșari murați( dar poate fi orice altă muratură) și servim imediat

Ingrediente:
Pentru chifle: 3 linguri pudră spanac
2 cani făină
1/2 cană apă călduță
2 ouă
50 g unt
25 g zahar
7 g drojdie uscată
1 linguriță sare
Ficăței – la o chiflă intră doi ficăței
O jumătate gutuie – 3 bucăți, in funcție de mărime sunt suficiente pentru o singură chiflă.
Pentru servit: ketchup de păducel (sau orice alt fel de ketchup)
gogoșari murați (sau altă muratură)
muștar

Poftă bunā!

Un material realizat de Carmen Ghimiş

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here