EXPOZIȚIE ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN CU TEMATICĀ-IA

0
91

Europarlamentarul CORINA CREȚU este gazda unei expoziții deosebite la Parlamentul European, care are ca tematică – IA , unul dintre cele mai puternice simboluri naționale românești. IA este un element care evidențiază istoria, prezentul, trăinicia și continuitatea poporului nostru.

Corina Crețu spune că motto-ul Uniunii Europene este 𝐔𝐧𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐃𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 și noi, românii îmbogățim cultura europeană cu ceea ce avem mai de preț: muzică, pictură, poezie, literatură, dar și portul nostru strămoșesc, păstrat cu sfințenie de generații.

,,Portul nostru national aduna simboluri profunde, broderii, elemente ce vorbesc despre soare și stele, despre pământ și flori, despre etape din existența umană și implicit din existența poporului nostru. Informațiile existente, bazate pe surse istorice, evidențiază faptul că acest tip de îmbrăcăminte ar fi fost prezent printre obiectele de vestimentație purtată încă din perioada culturii Cucuteni (5500-2750 i.Hr.).

Amintesc că pe data de 1 decembrie 2022 Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova a fost inclusă pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității – UNESCO și este o obligație morală a ficărui român să promoveze această comoară culturală.

Expoziția întitulată „Rădăcinile Noastre” etalează costume naționale din diferite regiuni ale României. Costumele au fost colectate cu multă dragoste și dăruire de părintele Bogdan Popescu si dna preoteasă Raluca Popescu de la Biserica Sfanta Parascheva din Bruxelles, majoritatea având o vechime de peste o sută de ani și ne arată cât sunt de unice și deosebite porturile României noastre frumoase.

De-a lungul timpului, IA a fost un element care a fascinat pictori, fotografi, personalităţi şi designeri din ţară şi de peste hotare. Astfel, este o bucurie să putem expune astăzi tablourile talentatei artiste de la Chisinau, dna Galina Vieru, care este astăzi alături de noi și căreia îi mulțumesc pentru faptul că a acceptat invitația mea.

IA pe care este brodat însuși ADN-ul românesc a inspirat-o și pe sculptorița belgiancă cu origini românești – Dana Blănaru care a lucrat minuțios pentru a reda în sculpturile sale puritatea și dragostea.

Pe lângă IE, poporul nostru tradițional brodat, este cel care a fost mereu prezent în viața bunicilor și străbunicilor noștri care l-au folosit în cele mai importante momente ale vieții și care era un mesager al familiilor din care provenea. Din acest motiv, mă bucur că am putut expune prosoape tradiționale, cu o vechime de 100 de ani care au venit tocmai din satul Selemet, Republica Moldova prin intermediul dnei primar Tatiana Badan care este un adevarat patriot al localitatii sale.

Expoziția „Rădăcinile noastre” amintește de Marele Poet National Mihai Eminescu care spunea: „Patriotismul nu este numai iubirea pamântului în care te-ai nascut ci, mai ales, iubirea trecutului fără de care nu există iubire de țară.

Vă doresc o seară frumoasă și să fim cu toții ambasadorii Iei noastre strămoșești! „A transmis europarlamentarul Corina Crețu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here