BRADUL DELICIOS DIN PLATOUL SĂRBĀTORILOR DE IARNĀ

0
645

O REȚETĂ REALIZATĂ DE CARMEN GHIMIȘ

,,Pâinea noastrā cea de toate zilele da-ne-o nouă DOAMNE”

Aşa ne începem ziua şi o sfârșim în RUGĀCIUNE. Parcă fără pâine pe masā orice casā e săracă. Aşadar despre PÂINE este rețeta de astāzi. Aluat colorat BIO cu sos de usturoi că tot au început sārbătorile cu Sf Andrei şi cununa de usturoi la ferestre, a venit ,,Ziua Romaniei”, aşa că am colorat BRĀDUTII în ROŞU GALBEN şi ALBASTRU şi fiindcă urmeazā Sfantul Nicolae şi Sfântul Craciun, BRADUL e un simbol pe care îl avem peste tot în case. Acum, chiar şi în platou.

Frigul de afară, serile care încep încă de la ora 17, îmbie la copt și la gătit cu produse ce aparțin pământului. Avem nevoie de hrană care să ne încălzească oasele și să ne susțină sufletul să simtă lumina care nu se vede.
Ingrediente
Pentru aluat(1 brăduț):
200 gr faină, plus 100 gr de rezervă, la frământat
7gr drojdie uscată
1 ceașcă apă călduță
1 ou
3 linguri ulei măsline
1 lingură zahăr
1 linguriță sare
4 lingurițe pudră spirulină albastră/sfeclă roșie/turmeric( în funcție de culoarea dorită)

Pentru conținut:
80 gr unt 82% grăsime(sunt și variante de au deja încorporat usturoi și verdețuri) de asemenea se poate înlocui cu unt vegan pentru a fi de post.
Roșii uscate cumpărate la plic, precum condimentele
1 legătură pătrunjel verde
1 cățel usturoi
50 gr parmezan clasic sau vegan
condimente (busuioc, fulgi chili, oregano, etc, în funcție de preferințe)

Instrucțiuni:
1.Preîncălziți cuptorul și apoi, la 200 grade, puneți cățelul de usturoi la copt, într-o folie de staniol, cu câteva picături ulei. Usturoiului i se taie partea de sus, unde are mustățile înainte de a fi pus în folie. Se lasă la copt aproximativ 30 minute. Înainte de a fi scos din cuptor se verifică să arate maroniu, atunci e copt.
2.Aluatul se face precum cel de la chifle, cu precizarea că se pun doar 3 linguri din pudra dorită și 1 lingură se amestecă cu făina, atunci când se frământă. Sau nu adăugați deloc. Spirulina albastră e neutră, doar colorează, nu schimbă gustul. Pudra de sfeclă e puternică, gustul pământiu, eventual doar la 1 linguriță, nu s-ar simți. Turmericul, influențează gustul, dar dacă ești fan mâncare indiană poți pune fără grijă 3 lingurițe.
3.În timp ce așteptăm aluatul să crească, într-un vas amestecăm untul cu usturoiul copt, parmezanul, condimentele și pătrunjelul tocat mărunt.
4.Coca o transformăm într-o foaie de plăcintă pe care o tăiem în două în formă de triunghi. Luăm untul și ungem toată suprafața și ca la sandviș punem deasupra cel de-al doilea triunghi pentru a sigila conținutul. Bradul se formează tăind orizontal, fâșii de 2 sau 3 cm, apoi le răsucim. Dacă dorim să fie mai pufoase fâșiile, le lăsăm mai groase, dacă le dorim crocante le facem subțiri.
5.Brăduțul se pune la copt pentru 15 minute la 220 grade. Dar de preferat verificați din când în când pentru a nu se arde. Dacă baza e tare, s-a copt.
A se servi cald, e musai, ca aperitiv cu diverse sosuri sau chiar zacuscă.

POFTĀ BUNĀ!

P.S. Nu uitați! Şi lui Moş Nicolae îi plac BRĂDUȚII!

ARTICOL REALIZAT DE CARMEN GHIMIŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here