La Baia de Fier s-a reunit arta şi cultura în acest weekend. O serie de manifestări artistice au adus comuna în centru unui regal cultural şi tradițional cum nu s-a mai vâzut.
Promovarea zonelor de sub munte face parte dintr-un proiect important de țarā care se vrea a fi unul în care tutismul să aibā de câştigat.
Azi a fost prima ediție a Festivalului de colinde ce a avut loc pe scena amplasată în parcarea de la Peștera Muierilor şi s-a putut urmări un adevărat regal folcloric.
În cadrul acestui festival s-au reunit la Baia de Fier- Școala Populară de Arte ”Constantin Brâncuși”, Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu”, Biblioteca Județeană ”Christian Tell”, Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj , Școala de dans popular „Nedeia” – grupa NEDEIA – JUNIOR, Ansamblul Folcloric „Nedeia” al Casei de Cultură Novaci, Grupul vocal al Căminului Cultural Baia de Fier, coordonator Cătălin Roșoiu. Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”.
PROGRAM FOLCLORIC ȘI DE COLINDE A FOST MONUMENTAL
Iatā cine a avut reprezentaţie ineditā!
Grupul vocal folcloric Nedeia-Novaci, secție externă a Școlii Populare de Arte care activează la Casa de Cultura din Novaci, profesor coordonator Elena Bălan
Grupul vocal folcloric Ciobănașul-Crasna secție externă a Școlii Populare de Arte, prof coordonator Elena Bălan
Grupul vocal al Căminului Cultural Baia de Fier, coordonator Cătălin Roșoiu
Grupul de Suflători „Ion Lianu” al Casei de Cultură Novaci, instructor prof. Ion Lianu, secție externă a Școlii Populare de Arte
Școala de dans popular „Nedeia” – grupa NEDEIA – JUNIOR- instructor prof. Denisa Vodoiu, secție externă a Școlii Populare de Arte, care funcționează în cadrul Casei de Cultură Novaci, coordonator Elena Basarabă
Ansamblul Folcloric „Nedeia” al Casei de Cultură Novaci, instructor Petre Popescu, coordonator, prof. Elena Badarabă
Corpul de balet al Doinei Gorjului condus de Valeriu Saraolu
Recital al Ansamblului Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”
A AVUT LOC ŞI UN PROGRAM ARTISTIC ÎN PEȘTERA MUIERILOR
La eveniment şi-au dat concursul și Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” din Tg Jiu cu un moment inedit special pregătit chiar în Peștera Muierilor.
A fost şi o Expoziție de carte și un concurs pentru copii
Biblioteca Județeană ”Cristian Tell” Tg Jiu a participat la festival cu un concurs tematic pentru copiii claselor a III-a și a IV-a dar și cu o expoziție de carte, aceasta incluzând toate cărțile scrise despre comuna Baia de Fier aflate în posesia instituției.
EXPOZIȚII PRODUSE DE ARTIZANAT, EXPOZIȚII CU DEGUSTARE PRODUSE GASTRONOMICE LOCALE

În afară de recitalurile folclorice și de colinde, sâmbătă 9 decembrie, la Baia de Fier au fost prezenți și meșteri renumiți din Gorj, Dolj, Vâlcea și Olt. Producătorii locali de brânzeturi și produse tradiționale au întâmpinat oaspeții cu o expoziție gastronomică unde s-au degustat produse românești care ne fac cinste oriunde în lume.
TÂRG LOCAL DE TURISM

De asemenea, proprietarii de pensiuni din zona Baia de Fier au întâmpinat vizitatorii la standurile lor pentru a putea face cunoscute ofertele lor turistice de sărbători și nu numai.
A fost şi o Expoziție de ATV-uri și biciclete electrice.
Nu a lipsit nici Expoziția de echipamente și tehnică aparținând SALVAMONT Gorj
Eveniment realizat în cadrul campaniei de promovare a Proiectului de Dezvoltare a Infrastructurii Turistice și de Agrement din stațiunea Baia de Fier, proiect realizat cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de 22.558.332,27 lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 21.908.111,18 lei, valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR 19.001.933,16 lei, valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul național 2.906.178,02 lei, iar cuantumul contribuției proprii este de 650.221,09 lei.
Foto: prof. Ana Daria Ionescu Haidāu
Foto: Stela Ghiocela