VIAȚĂ, CHIN , SPERANȚĂ

0
438

Tânăra Maria Minodora Cristescu este un caz de ,,toate pânzele sus” în lupta cu viața. Acum are 22 de ani . Un diagnostic răvāşitor a pus-o de.mică într-un scaun cu rotile. Trăieşte în Tg Jiu într-o locuințā socială care i-a fost repartizatā fārā geamuri şi farā uşi. Cu ajutorul unor oameni buni a facut-o sā-i stea de …locuințā. Până la acel moment mama Minodorei s-a luptat cu sistemul pentru orice drept legitim al fetei.

Şi acum dupā atâția ani de chinuri, face slalom între liceul fetei de la Bârseşti Gorj şi zilele de kinetoterapie de la Târgovişte. Vā veți întreba de ce kineto acolo? Ei bine…pentru cā acolo e RECUPERARE PEDIATRICĀ şi sfaturile medicului de la Bucureşti acolo au ghidat-o. Acolo de altfel şi-a mai şi revenit şi iatā ce declară fata:

,,Eu de la 6 ani fac recuperare în Târgovişte şi am ajuns la nivelul acesta abia acum. Nu îmi țineam capul , îmi curgea din guriță saliva acolo am învățat să vb să gândesc , acolo m-am recuperat e foarte greu să fac recuperarea cu alți profesori , cu alți kinetoterapeuți să mă ia de la început. Nu mă cunosc cum am fost nu-mi cunosc evoluția. Doctorul care m-a operat tot la centrul kineto din Târgovişte m-a trimis şi dacă nu se poate eu tot voi lupta şi tot la recuperare acolo voi merge ptr că ştiu că acolo mă fac bine. Nu renunț la ce mi-a făcut bine , la recuperarea pe care am avut-o pânā acum .”

Mama Minodorei s-ar angaja , asta şi-ar dori, dar îi este imposibil pentru că fata are nevoie de ea mereu. Depinde întru totul de femeie. Şi dacă s-ar angaja în Tg Jiu , cine i-ar tolera plecările frecvente la Târgovişte la cel mai bun Centru de recuperare pentru fatā, cel care de altfel a şi ajutat-o sā îşi revinā? Tare greu caz! Minodora a încercat recuperarea şi în Tg Jiu dar cu regrete spune cā aici s-a ales şi cu unele fracturi. Este tare debusolatā, dar nu îşi pierde credinţa în şansa sa de vindecare.


Mama Minodorei spune cā a avut şi la Primaria din Tg-Jiu un dosar ANL dar în acest oraş parcă nu e şansă de izbândă.

,, Am stat prin scāri de bloc nu aveam locuințā .Am stat prin case de femei maltratate apoi mi-a a dat o locuință socială la Iezureni pe motiv cā am depāşit vârsta ptr ANL apoi m-am zbatut pe la primarie şi mi-a dat locuinta asta.” Spune mama Minodorei greu încercatā de viață, alāturi mereu de fata ei. Locuința în care stau cele două acum, este la etajul 2. Greu pentru Minodora cea în scaunul cu rotile. Deh…nu s-a găsit pentru această familie aflată în asemenea nevoi, o locuință la parter.

Pentru ca la Târgovişte considerā cā e şansa ei pentru a se reface, a se recupera într-un procent mare, Minodora îşi doreşte sā poată vorbi şi cu primarul de acolo. Vrea sā-şi face atât cât se poate cunoscută povestea pentru a gāsi cele mai bune soluții pentru evoluția ei.

,,Eu o sa încerc să vorbesc şi cu domnul primar de acolo să-i explic situația şi lucrurile ar fi rezolvate . Acolo fac recuperari acolo sunt medicii de depind de dânṣii, mama ar putea să lucreze şi tot calvarul acesta ar lua sfarşit. . Aşa, aici nu poate lucra că trebuie să mă ducă la recuperări acolo, nu poate lucra cā trebuie sā mā ducā la doctori, la controale .Pentru acolo plāteşte taxi, transport cā pleacam cu bagaje , aşa toate cheltuielile s-ar reduce şi totul ar fi bine.” Spune Minodora.

Aşa, da! S-ar simplifica lucrurile, cred şi eu…

Povestea celor două femei este povestea trasă la indigou a multor oameni în incapacitatea de a se descurca normal în România, având din naştere , probleme medicale de proporții.

Statul nu face mare lucru pentru ei. Dar unde este omenie, determinare, empatie şi dorință de a reuşi, uneori conspirā la realizarea visurilor şi Universul.

Minodora nu cere nimic. Minodora îşi doreşte o țară normală unde problema ei să se poată rezolva farā sacrificii imense , uşi închise, malpraxis, zile fără bani de pâine, fără posibilitāți de a îşi urma cursurile şcolare , de a fi nevoitā să alerge între două oraşe, ssmd.

Suntem într-o lunā SFANTĀ. Poate cine ştie, Dumnezeu, face minuni!

Contul pentru cei ce vor să ajute:

Cristescu Maria Minodora BRD IBAN RO96BRDE200SV74149442000

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here