Cuvântul „Ignat” are rădăcini în termenul latin „Ignis”, semnificând foc. În trecut, această zi reprezenta una dintre cele mai importante sărbători solare.Strabunii românilor aşa tăiau porcul doar …de Ignat. Se spune că e ziua în care şi preparatele au binecuvântare.
În 2023, Ignatul a cāzut iată, azi-20 decembrie, ca în fiecare an, și ritualul este respectat cu sfințenie din tatā în fiu de cei care se ocupă de sacrificarea porcilor.
Încă de asearā , conform tradiției s-au ascuțit cuțitele, s-au dat jos din pod paiele sau feriga strânsă din varā, fācută baloți pentru pârjolit. S-au spălat postăvile şi căldārile, s-au tămâiat tocătoarele şi s-a scos țuica din beci pentru fiert şi sarea din pivnițā pentru toată carnea ce va fi cumva păstratā în cele mai sigure condiții de conservare.
în zorii zilei de azi s-a săvârşit ,,tāiatul porcului” s-au cinstit ai casei cu țuicā fiartă, Pomana Porcului şi murāturi asortate sau varză acră din butoi.
La foc, în căldări au stat înghesuite jumările, apoi caltaboşii şi mai târziu, untura.
S-au preparat cârnații, s-au dat şuncile la sare şi apoi se vor duce la afumat.
Ignatul vine cu un întreg arsenal de obiceiuri când se face cruce pe cap de porc tăiat, se pune sare şi se ține o cuvântare de noroc, sănătate şi voie bună. Cei ce au copii mici îi suie pe porc şi le fac semnul crucii pe obraz sā fie îmbujorați tot anul.
Această tradiție are origini în obiceiurile Romei antice, unde acest sacrificiu era dedicat zeului Saturn și se desfășura în timpul Saturnaliilor, între 17 și 30 decembrie. Porcul era considerat un animal sacru. Sacrificarea se făcea în numele zeului pentru prosperitate şi viață lungă.