ORNAMENTE DIN ALUAT

0
396

O REȚETĂ REALIZATĂ DE CARMEN GHIMIȘ

Putem sărbători solstițiul de iarnă prin crearea unor ornamente pentru împodobitul bradului, ghirlandelor sau a coronițelor. Toată activitatea este amuzantă și relaxantă, aluatul se comportă ca o plastilină și bucuria de a face ceva cu mâinile tale ajută la eliberarea mai multor endorfine.
Avem nevoie de:
▪️Faină albă 1 cană și ceva în plus pentru frământare
▪️Sare fină 1/2 cană
▪️Apă 150 ml
▪️Forme pentru biscuiți
▪️Sfoară sau ață colorată
▪️Foarfecă
Optional:
🔹Esență lămâie, portocală și pudră scorțișoară, cuișoare, ghimbir, nucșoară( în timpul coacerii, miros divin).
În funcție de culorile pe care le doriți, puteți folosi diverși coloranți naturali. Eu am folosit spirulină verde, albastră și pudră sfeclă. Pentru culoarea maro, scorțișoara sau cacao sunt ideale și în perioada aceasta sigur avem câteva plicuri în plus.

Procesul tehnologic:
Într-un bol punem ingredientele uscate și adăugăm 150 ml apă, amestecând totul. Punem făină pe masă și frământăm până se face consistența dorită. Dacă folosim pudrele pentru colorare, la frământare nu punem făină pentru că aceasta le va decolora.
Ornamentele, pentru a nu sta mult timp la cuptor, e bine să aibă maxim 0,5 cm. Pentru coacere, preîncălzim cuptorul la temperatură maximă 10 minute, apoi le ținem un sfert de oră pe fiecare parte, la 180 grade Celsius.
Acestea rezistă câțiva ani, până se sparg sau le compostam. Pot fi păstrate într-un borcan ce se închide etanș, într-un loc răcoros, întunecat și ferit de umiditate.
Podoabele pentru brad sunt prietenoase cu mediul. Un alt avantaj, îl constituie costul redus al ingredientelor, mai ales dacă ne hotărâm să facem doar culoarea albă. Cantitatea dată mai sus, ajunge pentru o tavă de cuptor.

Sunt Carmen Ghimiş şi vă urez CRĂCIUN FERICIT!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here