COMUNA DIN GORJ CU CELE MAI MULTE TROIȚE

0
639

Găsim în România o multitudine de troițe în satul tradițional . Nicăieri în lume nu vezi acest obicei . Prin înălţarea crucii spre cer, românii îşi comemoreazā persoanele decedate sau se apără prin Sfânta treime de rău. Crucea de prin sate este o construcție din lemn, piatră sau metal, care poate avea sau nu inscripții, sculpturi şi icoane. În credința populară, rolul ei, al TROIȚEI este de a apăra un anumit spațiu de orice forță malefică. Mircea Eliade în lucrarea ,, Sacrul şi Profanul ” a reliefat cum nu se poate mai bine importanța în spațiu şi timp a semnului crucii.

Oltenia are sate cu multe troițe dar şi sate în care este doar câte o biserică şi câte un cimitir.

O comunā cu sute de troiţe, poate chiar mii este Stejari în Gorj. Comuna la ultimul recensământ a numărat circa 2.205 locuitori . Este o comună cu mai multe sate: Băceşti Baloşani, Stejari, Piscoiu, Dealu Leului Popeşti Stejari unde oamenii ridicā troițe pentru persoane decedate dar şi pentru a îi apăra de tot ce poate fi rău, cauzat de natură sau mâna omului. Toate fântânile aici sunt înconjurate de icoane.Toate răscrucile de drum au troițe. Chiar şi în gospodării găseşti cate una cu numele membrilor familiei , decedați sau vii inscripționați pe ea.

Preluarea de către cruce a rolului protector a făcut ca în mentalul comunităților, să fie întăritā credința că intrarea şi ieşirea din sat, intersecţiile de drumuri, intrarea în cimitir sau biserică, în fața unui spital sau a unei brutārii, să fie prezentā o TROIȚĂ .

Troița în accepțiunea omului de la sat era singura care putea apăra comunitatea de intruziunea răului.
În antichitate, crucea înseamna cel mai înspăimântător instrument al torturii. Moartea lui Iisus, din iubire pentru oameni, pe o astfel de cruce a transformat-o în semnul mântuirii neamului omenesc.

De asemenea, în momentele în care biserica este închisă, trecătorul se va opri în fața troițelor pentru a-și face semnul crucii și, eventual, pentru a spune o scurtă rugăciune.

Intersecţiile drumurilor sunt zone în care energiile universului te protejează dacā ai în perimetru o TROIȚĂ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here