GORJUL E COLINDAT

0
494

COLINDATUL cel mai frumos obicei al anotimpului iarna.Despre originile acestui obicei sunt mai multe teorii. Una dinte ele indică legătura cu păstorii care l-au căutat pe Hristos. Se crede că termenul de „colinda” vine din latinescul „calendae”, derivat din verbul „calare”, care înseamnă „a vesti”, aceasta fiind, de fapt, conexiunea cu vestirea Nașterii Domnului.

Colindele sunt cântece tradiționale românești, anume felicitări (urări) de tip epico-liric, având în general între 20 și 60 de versuri. Colindele sunt legate de obiceiul colindatului, datină perpetuată din perioada precreștină. Colindele se cântă în preajma Crăciunului și Anului Nou.Unele dintre ele au o sumedenie de variante și versiuni, potrivit diferitelor regiuni și graiuri.

Dacă cei mici erau răsplătiți cu cocuți, nuci sau mere, tinerii sunt serviți cu un pahar de pălincă și li se pun pe masă bucate alese precum cârnați, caltaboși, jumări etc, dar și un pahar de pălincă sau vin.

Obiceiul de a colinda este doar unul dintre cele multe care s-au păstrat peste timp și, chiar dacă nu mai sunt respectate toate tradițiile, obiceiul continuă să fie viu.

Astăzi, copiii au uitat de cocuți, colăcuți, nuci și mere, „răsplata” lor fiind bani sau dulciuri din comerț. În ce-i privește pe adulți, în orașe, seara de Ajun a devenit o ocazie de a se vizita reciproc. Chiar și așa, spritul Crăciunului continuă ne adune împreună la una din cele mai mari sărbători din an, Nașterea Domnului

CRĂCIUN FERICIT!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here