O REȚETĂ REALIZATĂ DE CARMEN GHIMIȘ
Intrarea în noul an, dacă se poate, e de preferat să fie într-un mod festiv. Iarna îmbie la copt și la folosit cuptorul mult mai des, iar sărbătorile de iarnă au mirosul lor de portocale și condimente pentru turtă dulce. De aici și ideea de a face un tort de turtă dulce. Specific acestui desert e cantitatea uriașă de zahăr și melasa, de-i dă un gust aparte. Pentru a echilibra acest aspect am folosit faină de teff pentru valorile nutriționale mult mai bune decât o faină simplă, de grâu. Iar biscuiții de turtă dulce, homemade, au pudră de urzici pentru un surplus de fibre. La final de zi avem nevoie de un desert care să ne încânte și să nu ne dea prea rău peste cap glicemia.
Rețeta este readaptată din revista BBC Good Food, decembrie 2015, ediția în limba română.
Ingrediente pentru blat:
🔹150 ml lapte( eu am folosit lapte vegetal)
🔹5 linguri melasă
🔹200 ml ulei cocos, plus extra pentru uns tava
🔹375 gr faină (200 gr faină teff +175 faină 000 grâu)
🔹3 lingurițe praf de copt
🔹1 linguriță și jumătate bicarbonat de sodiu
🔹1/2 lingura sare
🔹300 gr zahăr dark muscovado
🔹3 linguri scorțișoară
🔹1 linguriță pudră ghimbir
🔹1/2 linguriță cuișoare pudră
🔹300 gr iaurt (vegetal)
🔹3 ouă sau pentru versiunea vegană 6 linguri de in măcinat proaspăt, care se amestecă cu 12 linguri apă.
🔹2 linguri esență vanilie
🔹1 linguriță esență rom
Crema de biscuiți:
🔹1 pachet unt ( 250 gr)
🔹300 gr zahăr pudră
🔹300 gr mascarpone
🔹2 linguri esență vanilie
🔹300 gr biscuiți cu unt sau integrali
Opțional :
Turtă dulce pentru decor.
Mod preparare:
🔸Blatul
1. La foc mic se dizolvă melasa în lapte, amestecând încontinuu până dă în clocot. Apoi se lasă să se răcească.
2.Într-un recipient amestecă ingredientele uscate. În altul pe cele umede și folosește un mixer pentru a le face o pastă. Apoi amestecă-le pe toate până se omogenizează compoziția.
Tăvile pentru copt au diferite diametre și dacă folosești una de 20 cm și ai o singura tavă, cantitatea trebuie împărțită în 3 pentru a o coace.
Cuptorul se preîncălzește la temperatura maximă pentru 10 minute, apoi când se introduce blatul, se reduce la 180 grade Celsius. Fiecare foaie de blat se coace 20-25 minute, până trece testul scobitorii. Se scoate din cuptor și se mai lasă in tavă 10 minute, apoi se desface și se pune pe un grătar la răcit.
Blatul se poate face în avans cu până la 3 zile, păstrandu-l la frigider într-un recipient închis ermetic. Aveți grijă sa nu dispară din foi. Sunt așa de bune! La mine, în final au rămas doar două.
🔸Crema
Pentru a se mixa mai ușor e bine ca untul să fie la temperatura camerei și biscuiții se macină într-un blender.
Prima dată se amestecă untul cu jumătate din cantitatea de zahăr, se adaugă mascarpone, esența vanilie, biscuiții și restul de zahar până la omogenizare. Două treimi din cantitatea de cremă se folosește între blaturi și pentru a îmbraca tortul într-un strat subțire. Se bagă la frigider pentru minim 30 minute și când dorești să-l ornezi, scoate crema cu 10 minute înainte pentru a se înmuia și a fi mai ușor de decorat.
Pentru ornare, pe margine poți pune biscuiți de turtă dulce, fulgi de nucă cocos, ce imită zăpadă sau orice vrea imaginația ta.
În cazul în care dispare o foaie de blat, cum s-a întâmplat la mine, cantitățile cremei se micșorează cu o treime, pentru a nu fi prea multă și a evita risipa.
Poftă bună!
Realizator-Carmen Ghimiş