BUSCUIȚI DE TURTĂ DULCE

0
293

Sărbătorile de iarnă se termină pe 7 ianuarie cu Sfântul Ioan Botezătorul, dar pe rit vechi este Crăciunul, așa că mai putem prelungi un pic aroma acestui sezon. Scotocim după scorțișoară, pudră ghimbir, cuișoare și nucșoară și mai pregătim o tavă de turtă dulce.
La rețeta de anul acesta am avut și un moment Evrika! Dacă dorim să avem biscuiții moi, după ce-i scoatem din cuptor, îi lăsăm doar 1 minut să se răcească și îi punen într-un borcan sau caserola de sticlă, închizând ermetic. Lăsați să se răcească în ritmul lor vor fi tari. Fiecare cum preferă, dar varianta moi la mijloc și tari pe margine, împreună cu o cană caldă de lapte, te unge pe suflet.

Ingrediente:
🔹200 gr făină integrală
🔹1/2 linguriță praf de copt
🔹1 linguriță bicarbonat de sodiu
🔹1 linguriță pudră ghimbir (2 lingurițe dacă îi doriți mai iuți, să ajute la digestie)
🔹3 linguri pudră urzică (pentru fibre)
🔹3 linguri scorțișoară
🔹1/2 linguriță cuișoare pudră
🔹1/2 linguriță nucșoară
🔹50 gr unt
🔹100 gr zahăr dark muscovado
🔹1 gălbenuș ou și 2 linguri in măcinat (acesta înlocuiește albușul)
🔹20 gr melasă lichidă
🔹Esență de vanilie, rom, portocale, lămâie (după preferințe)

Mod de preparare:
🔸Prima dată amestecăm ingredientele uscate. Într-un vas adânc punem untul, zahărul, oul și mixăm să avem o compoziție omogenă. Tot acum se adaugă melasa și esențele. Treptat se încorporează ingredientele uscate până se face un aluat. Acesta este mai lipicios, dar se scoate cu ușurință din vas, cu o spatulă. Îl modelam puțin și îl punem la frigider pentru minim 2 ore sau il lăsăm peste noapte să se odihnească la rece, învelit în folie alimentară sau recipient închis.
🔸Preîncălzește cuptorul la temperatură mare, apoi când se introduc biscuiții se lasă la 180 grade Celsius între 7-15 min. Să fie o distanță de 1 cm între ei, au tendința să crească, unindu-se pot să-și strice forma.
🔸Aluatul se întinde și dacă îi dorești cu o grosime mai mare de jumătate de centimetru, va trebui în timpul coptului să-i verifici, dacă sunt gata, folosind testul scobitorii.

Turta dulce ne aduce aminte de copilărie și mirosul ei ne traspune în perioada Crăciunului, plus că mirosul din casă, împreună cu niște lumânări din ceară de albine, aprise, te ajută să treci peste winter blues.
De cinci ani fac această rețetă, dar ca anul acesta nu a ieșit vreodată. Efectiv biscuiții tari sunt fix ca cei cumpărați, iar varianta moale ți se topește în gură.
Inspirația este de la pancakeplanet.ro

Poftă bună!

Material realizat de Carmen Ghimiş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here