DINCOLO DE OPULENȚĂ NU E NICIO STEA

0
468

Doncolo de opulențā nu e nicio stea. De la 4 stele poți privi cu durere case fără acoperiş. Herculane e un oraş (stațiune) al posibilităților financiare paralele.
Nu ne naştem toți cu stea în frunte şi nici nu avem o viațā liniarā care sā ne asigure doar bunăstarea. De mici suntem canalizați spre un îndemn: munceşti ai , nu munceşti suferi. Unii …e drept nici nu muncesc nici nu suferā au un mic noroc că îi ține statul pe banii celorlalți care muncesc. Sunt oraşe generoase care pot oferi forței de muncā un loc vacant, dar şi oraşe aproape închise unde sărăcia luceşte precum soarele. Herculane de exemplu este un oraş paralel. De la opulența hotelieră de 4 stele, cobori privirea peste săracia stațiunii unde şindrilele cad de pe case. Herculane a fost o vaca de muls pentru baronii locali ai Caraşului de altădată şi spun asta cu simț de răspundere pentru cā înca din 1998 am facut ştiri despre decadența de aici. Ştirile reporterilor au fost doar clopoței de vânt fiindcă nu s-a sinchisit nimeni de la ,, Bucureşti ora exacta” să vină aici să ia măsuri. Sau să trimită fonduri. Sau şi una şi alta. Portofoliile de primari inexistenți ai vremurilor trecute au lăsat să se aşeze praful peste binecuvântatul loc bogat în resurse naturale terapeutice, vindecătoare de mii de ani. Celebritătlțile istoriei au trăit aici amintirile lor şi au lăsat generației noastre poveşti cu iz şi parfum aristocrat.

Piața limitată a locurilor de muncā de aici a făcut să plece românii şi sā vine nepalezii. Un troc al capitalismului .Poate şi al rāzboaielor care au trimis în România cetățeni care au venit să işi salveze viața.

Sunt imagini de vis la Herculane langă imagini de coşmar. Am zis mai devreme ca parcă trăieşti într-o lume paralelā. Dar viața indiferent de situație îşi urmează aici, cursul ei firesc. Nu ne putem minți că aici e ,,waaw” câtā vreme o plimbare te poartă printre ruine. Chiar şi acea plimbare spre ape termale! Sunt câteva zeci de ani de când politicienii ajunşi chiar şi miniştrii au stat legați la ochi nevrând în ruptul capului să schimbe paradigma din turismul bănățean de aici. Nu au vrut sā tulbure apele. Nu s-au implicat!

Încet, încet, de anul trecut se încearcā resuscitarea. Ştiti că puteți şi voi participa la ea. Sunt ONG uri care adunā sume pentru revigorare si cum două doamne au ridicat un spital în România pe banii românilor aşa se încearcā şi aici un fel de…ajutor uman. Dar românii şi-au pierdut încrederea şi în unele ONG. Aşa cā nu se ştie ce izbândā va avea.

Băile Romane au intrat în reabilitarea . Probabil vor fi…de vis , cândva!

Lânga Băile Romane este Hotel Hercules care zace-n moloz cu geamuri sparte.

Locul unde prințesa Sisi îşi citea cărțile într-un balcon desprins din Paradis acum e locul unde degradarea si-a atins apogeul. Dacā pe vremuri erau în balcon, flori in sacsii, acum cresc din tencuieli , arbuştii.

…şi ar mai fi multe de analizat.

Cum speranța moare ultima, ne mai încredem o vreme în ea. Poate Herculane va renaşte! Ne place sā credem, că va putea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here