MINI QUICHE CU MANGOLD ŞI KALE

0
659

O REȚETĂ REALIZATĂ DE CARMEN GHIMIȘ

Ianuarie, pentru mulți, este o perioadă cu rezoluții pentru noul an și astfel avem pe rețelele de social media Veganuary, Dry January, Red January și altele pentru a ne crea o variantă a noastră îmbunătățită. Însă, eu vreau să mă ocup de un ianurie fără risipă alimentară, să folosesc cât mai multe ingrediente locale și specifice anotimpului rece. În general avem tendința de a arunca foarte multă mâncare, fie pentru că gătim prea mult și nu ne mai place, fie cumpărând compulsiv, atrași de tot felul de oferte din hipermarket.
Săptămâna aceasta, vedeta a fost mini quiche. O rețetă versatilă, care se potrivește foarte bine pentru meal prep. Aluatul reacționează foarte bine la congelare și în aproximativ o oră putem avea un mic dejun/gustare consistent/ă și alături de o salată sau o garnitură, prânzul sau cina. Pentru umplutură doar imaginația ne este limita și ouăle, în rest orice găsim în frigider și cămară.


Varianta aceasta are multe proteine chiar dacă nu are carne. 30 gr cânepă au 10 gr proteine, urzicile la suta de grame au 31 gr proteine. Mascarpone are 4,8 gr proteine, crema de brânză 12,4 gr. De asemenea se găsește un aport mare de fibre, adus tot de semințele de cânepă, pudra de urzici (24 gr la 100gr), împreună cu kale și mangold, care au și multe vitamine și minerale. Dar fiind sotate și apoi la cuptor, nu se știe cât mai păstrează din cantitatea inițială.
Și acestea fiind zise, fiecare alege ce i se potrivește mai bine, dar perioada hibernală e mult mai bună pentru odihnă, regenerare, introspecție, exact cum face și natura. De numărat caloriile și New Year, New me, ne ocupăm din martie, când totul se trezește la viață, am consumat o mare parte din provizii și simțim cum avem mai multă energie și dorim lucruri noi. Totul este mai armonios când ne sincronizăm cu natura, cu originea noastră.

Ingrediente:
Pentru aluat quiche
🔹100 gr faină, plus ceva în plus
🔹7 linguri apă rece
🔹80 gr unt rece
Cantitatea de făină e pentru o tavă de 12 brioșe.

Pentru umplutură
🔸3 linguri (15 gr) pudră urzici
🔸30 gr semințe cânepă
🔸100 gr crema brânză
🔸65 gr mascarpone
🔸2 ouă
🔸sare, condimente
Pentru ornat
🔸parmezan
🔸boia ardei

Mod de preparare:

▫️În formarea aluatului pentru quiche, care e de fapt o tartă sărată, tot secretul constă în folosirea ingredientelor cât mai reci și să nu fie frământat foarte mult. Untul se taie cubulețe mici și se amestecă cu făina, dar se are în vedere că e necesar să nu se topească în timp ce se frământă. Pentru a avea aspectul acela de foaie de plăcintă, untul rămâne bucăți prin compoziție. După ce am format aluatul, se lasă minim 2 ore la frigider sau măcar 30 minute în congelator.
▫️Între timp într-un vas se amestecă ingredientele pentru umplutură.
▫️Cu 10 minute înainte de a le băga la cuptor, îl preîncălzim la temperatură maximă, apoi la 180 grade Celsius ținem mini quiche pentru jumătate de oră, verificând din când în când dacă au nevoie să stea mai mult sau mai puțin. Le scoatem și le lăsăm să se răcească în tava.

Dispar rapid.
Poftă bună!

Un articol de Carmen Ghimiş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here