FĂRĂ DOVLEAC LA CUPTORUL IERNII , PARCĂ NU TRĂIEŞTI ANOTIMPUL

0
241


E iarnă şi puțină lume ştie că DOVLEACUL întăreşte sistemul imunitar. Fie o supă cremă sau o plăcintă parfumatā cu dovleac ne ajută în iernile grele. Nu îtâmplător bunicii nostri aveau beciurile pline şi în soba de la țarā sfârâia uneori un dovleac .

Recoltat toamna, dovleacul este o legumă iubită pentru gustul sau dulce si pentru ca poate fi folosit in bucatarie pentru prepararea diferitelor mancaruri delicioase.

Este o sursa bogata de vitamine si substante nutritive benefice pentru sănătate. Este originar din America de Sud.

Dovleacul plăcintar este cel mai popular soi care este cultivat în România.

,,Dovleacul este o leguma bogata in vitamine si minerale. In 100 de grame se gasesc 9 mg de vitamina C, 1,06 mg de vitamina E si 7.384 UI de vitamina A. In cantitati ridicate se gasesc si potasiul, mai exact 200 de mg la 100 de grame de dovleac, si betacarotenul, care nu doar ca ii ofera culoarea portocalie, ci este si un antioxidant puternic.” Aceste informații le găsim şi în revistele comerciale de la Mega Image

Prin specialiştii lor, retailerii vin cu informații utile pentru a potența alimentele şi mă refer de aceastā datā la cele care ne ajută sā dobândim o sănătate liniar bunā.

Dovleacul mai conține săruri minerale (fosfor, calciu, cupru), antioxidanți, fibre, proteine, calciu, magneziu, acid pantotenic şi triptofan, tiamina, piridoxina şi niacină. În acelaşi timp, semințele de dovleac sunt o sursă bogată de magneziu.

Stiați cā?
1) Reglează tensiunea arterială – consumul de dovleac este benefic pentru sănătatea inimii, iar datorită conţinutului ridicat de potasiu, poate fi de ajutor în tratarea hipertensiunii?
2) Dovleacul reduce riscul de apariție a diabetului – semințele şi pulpa dovleacului conțin substanțe care ajută la absorbția glucozei în tesuturi şi la menținerea acesteia la un nivel optim şi poate fi de ajutor în prevenirea apariției diabetului de tip 2.
3) Întăreşte sistemul imunitar – dovleacul conține o cantitate ridicatală de vitamina C şi betacaroten, ambele fiind benefice pentru întărirea sistemului imunitar. Odată ajuns în organism, betacarotenul este transformat in vitamina A, care declanşează producția de leucocite, celulelele albe din sânge care luptă pentru sănătatea noastrā.

Semințele sunt pline de minerale precum fosfor, magneziu, mangan, fier şi cupru. Sunt o sursa bună de vitamina K. Conţin fitosteroli, compuşi despre care cercetările arată că reduc nivelul colesterolului.

Sā nu uităm de petreceri imprumutate de români cánd piețele abundā de dovleci fiindca Halloween a prins teren în România şi parcă luna octombrie e LUNA DOVLEACULUI.

Revenind la anotimpul iarna şi la dovleacul pe care ar trebui sā punem accent mai mult pentru sānătate vā anunț că în curând la REȚETA MAG MEDIA OLTENIA vor fi surprize cu bostānei , rețete pe care Carmen Ghimiş le pregāteşte cu tot dragul pentru dumneavoastrā.

Până atunci cu un dovleac la cuptor asezonat cu scorțişoară, stropit cu miere de albine şi servit lângă un pahar de apă rece cristalinā, vă va da o porție de BUNĂ DISPOZIȚIE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here