CURIOZITĀȚI STOMATOLOGICE CU DR. IZABELA VÎȚĂ

0
1153
 1. Știați că smalțul este țesutul cu cel mai înalt grad de mineralizare din organism? Duritatea sa este apropiată de cea a diamantului. Smalțul este stratul cel mai exterior al dintelui și este compus în principal din minerale. În realitate, mineralele reprezintă peste 96% din smalț și, deși este mai dur decât osul, nu ar trebui testat pe capacele sticlelor, deoarece poate fi afectat de metal sau sticlă.
 1. Știați că o persoană petrece în medie aproximativ 45-50 secunde periându-și dinții? Medicii stomatologi recomandă periajul timp de 2-3 minute.
 2. Boala gingiilor, cunoscută și sub denumirea de parodontită, este o infecție bacteriană gravă a gingiilor care dăunează țesutului moale și poate distruge osul care susține dinții tăi.
 3. Știați că riscul de boală parodontală este mai crescut de până la 2-3 ori la persoanele cu diabet în comparație cu persoanele care nu prezintă această boală?
 4. Știați că adulții fumători în vârstă prezintă o probabilitate de aproape 3 ori mai mare de a avea boală parodontală severă? Unul dintre factorii semnificativi în formarea cariilor de suprafață radiculară, pierderea dinților și boală parodontală este numărul de ani de fumat.
 5. Știați că sănătatea orală este interconectată cu sănătatea generală și poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă și diabet?
 6. Știați că radiografia dentară utilizează cea mai mică doză de radiaţii din întreaga gamă de investigaţii de imagistică medicală?
  O radiografie retroalveolară ne expune la o doza de 1-3 uSv, mai mică decât doza naturală zilnică (5-8 uSV).
 7. Știați că ața dentară este o parte esențială a igienei orale? Acest lucru se datorează faptului că folosirea aței dentare ne permite să ajungem mai bine la diferite locuri de pe dinți și să le curățăm mai eficient.
 8. Știați că respirația urât mirositoare este unul dintre cele mai răspândite efecte secundare ale igienei dentare inadecvate?
 9. Știați că tehnologia avansată a transformat îngrijirea dentară?
  Progresele tehnologice, cum ar fi imagistica digitală, stomatologia cu laser și sistemele CAD/CAM, au revoluționat diagnosticul dentar, tratamentul și experiența pacientului. Aceste inovații au îmbunătățit precizia, eficiența și rezultatele în îngrijirea dentară.
 10. Știați că scrâșnitul dinților sau bruxismul poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății bucale?
  Bruxismul sau strângerea dinților, poate duce la probleme dentare, cum ar fi uzura dinților, fracturi și dureri de maxilar. Identificarea și abordarea bruxismului este crucială pentru păstrarea sănătății dentare și prevenirea complicațiilor asociate.
 11. Știați că fluorul este un factor cheie în prevenirea cariilor dentare?
  Acesta întărește smalțul, făcându-l mai rezistent la atacurile acide de la bacteriile plăcii și zaharurile din gură.
 12. Știați că peste 300 de specii diferite de bacterii se găsesc în placa bacteriană?
 13. Știați că prima mașină de fabricat vată de zahăr a fost inventată de un medic stomatolog?
 14. Știați că cele mai frecvente boli dentare sunt cariile dentare și boala parodontală?

Un articol realizat de Dr. IZABELA VÎȚĂ -CLINICA DR FEROIU de pe strada VICTORIEI NR 343, TG JIU TELEFON- 0771329843

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here