MANGALIȚA NOASTRĂ AUTOHTONĂ E TOT MAI APRECIATĂ ÎN LUMEA GASTRONOMICĂ

0
961

Mangalița este poate, cea mai poreclită rasă de porci din câte există. I se mai spune „porcul-oaie” (sheep pig), „porcul cu păr creț”, „porcul-somon”, „uleiul de măsline cu 4 picioare” sau chiar „măslina pe 4 picioare”. Dar este și va rămâne o suină, adică un porc. Un porc care pune pe el un pic mai greu decât ceilalți confrați ai săi. „Somonul cu păr creț” are nevoie, de fapt, cam de dublul timpului necesar îngrășării unui porc normal. Produce mai puțină carne și mai multă grăsime. Dar ce carne! Și ce grăsime!

Vorbim de o nișă în domeniul creșterii porcilor și vorbim de un porc „de grăsime” destinat cunoscătorilor și celor care apreciază finețurile gastronomice din carne de porc. Și cu toate că are grăsime mai multă, aceasta conține mai puțin colesterol. Grăsimea și carnea unui porc de Mangalița conțin mai mulți acizi grași nesaturați (Omega 3, 6, 9) (1) și vitamina D decât cea a unui porc din alte rase. Aceeași grăsime este mai ușoară și are un punct de topire mai scăzut decât grăsimea normală.

Ați auzit de celebra carne de vită Kobe? E scumpă, foarte sănătoasă și provine de la văcuțe care ascultă multă muzică zen și beau sake. Ei bine, carnea de mangaliță este considerată echivalentul porcin al cărnii Kobe. Pe lângă gustul și textura mult-lăudate, carnea de mangaliță are și o cantitate mai redusă de apă și poate fi ușor recunoscută după aspectul ei marmorat (2) și culoarea mai închisă. Cu toate acestea, marii procesatori de carne, dornici de volume mari de vânzări, strâmbă din nas. Asta fiindcă mangalița se grăbește încet și atinge 100 kg în vreo 15 luni. Alte rase, mai productive (dar inferioare calitativ), au nevoie de mai puțin de jumătate din această perioadă. Mai redusă este și capacitatea de înmulțire a acestei rase. Din acest motiv, crescătorii de Mangalița pun foarte clar accentul pe calitate în dauna cantității: porcul acestei rase trebuie musai crescut în regim semiliber, extensiv, spre deosebire de porcii normali, crescuți în regim industrial,

Pe pagina-BUNĂTĂȚI DE CASĂ CRISTINA care este şi SURSA acestui articol , veti gasi o serie de informații utile care pun în valoare produsul tradițional țărănesc, arta culinară ca la mama acasă şi modalități de creştere a animalelor într-o economie agrară care schioapătă , de mai mulți ani în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here