Pe timpul Mântuitorul un participant la nuntă primea din partea organizatorilor gratuit o ,,haină de nuntă ” . Fiecare mesean , pe timpul cât ținea petrecerea , trebuia să poarte peste cămașa lui , această hainâ lungă , confecționată dintr-un material de calitate și aceeași culoare pentru toți nuntașii .
Așa înțelegem de ce un mesean de la nunta fiului de împărat , care nu purta această haină , a fost dat afară de la petrecere . Împăratul este Dumnezeu . Se considera ofensă , sau vrăjmăşie față de familia celor cu nunta . Remarcăm că împăratul i-a vorbit frumos , zicându-i ,,prietene ” și nu cuvinte jignitoare . Se știe că un cuvânt jignitor îl caracterizează pe cel ce pronunță asemenea cuvinte și nu căruia i se adresează .
O vorbă spune că ,,haina îl face pe om ” , dar mai adevărat este că omul face haina . Avem haină pentru trup , dar și pentru suflet .
Primii oameni au fost îmbrăcați cu hainâ de lumină , pe care au pierdut-o prin neascultare . S-au trezit goi și si-au cusut frunze de smochin împrejurul lor .Haina pentru trup fie că este de firmă sau nu , nu se poate compara cu haina de lumină a lui Adam și Eva .Acea lumină venea din vatra Sfintei Treimi pe care o primim la Sfântul botez și o menținem prin Sf. Euharistie de la Liturghie , unde bate inima întregului univers . Lumineză -mi Doamne haina sufletului și mă miluiește !
PREOT CONSTANTIN BOLOGA