CĂMINUL CULTURAL VECHI AL PĂIŞANIULUI E ÎN PARAGINĀ

0
107

Pāişani este un sat ce aparţine comunei Stoina. Frumoasā comună! Sunt oameni gospodari acolo.Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Stoina se ridică la 2.133 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 2.376 de locuitori.Ca să nu mai vorbim că prin anul 2002 erau peste 3000. Dar satele s-au depopulat drastic. Şi asta pentru cā oricare a fost la putere nu s-a uitat şi la origini , la vatra satului.

Intrați în Uniunea Europeana de câțiva ani s-au mai pompat ceva bani că doar şi aceştia fac parte din datoriile statului român în următorii ani. Cadoul făcut de politicieni urmașilor : O MARE DATORIE EXTERNĂ!

La Stoina în Gorj se poate vorbi acum in 2024 de cátrva realizări notabile:

-Alimentare cu apă în sistem centralizat – lucrare în derulare
-Reabilitare și extindere primărie
-Construcție școală primară în centrul localității
-Reabilitare 2DS2 și construire pod peste râul Amaradia
-Canalizare apă uzată și stație de epurare în sistem centralizat
-Modernizare drum comunal DC40A
-Modernizarea rețelei de drumuri de interes local

Şi mai sunt şi altele. Dar la polul opus stau mărturie timpului, altele la care te uiţi şi te dor simultan şi ochii şi sufletul.

Aşa este cazul unui vechi edificiu pe care acum, locuitorii din zonă îl plimbă online că doar, doar se va apleca o ,, privire sus pusă” şi asupra lui ca să îl transforme.E vorba de Caminul Cultural din Pāişani unde stau priponiţi caii.

Edilii vremurilor au mai făcut demersuri pentru relansarea comunei, a tuturor satelor dar BUCURESTIUL a fost pesemne, surd. Tocmai din acest motiv sunt multe de făcut în zonă. O zonă de altfel încărcată de istorie cu o veche cetate dacică în palmares, cu descoperiri uimitoare de folsile de mamut, dus la Muzeul din Craiova pentru cine vrea sa-l vadă, cu un relief frumos şi oameni gospodari.

Foto: Vasile Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here