Securitate națională sau securitatea cetățeanului
Articol de opinie semnat de Vasile-Dumitru Ionițoiu
De câte ori auzim sau citim despre o chestiune de ”securitate națională”, ne încearcă sentimente și emoții caracterizate de nesiguranță, teamă, încordare sau derută pentru că, de cele mai multe ori, cei care vorbesc sau scriu despre așa ceva nu ne pun la dispoziție toate datele și informațiile necesare înțelegerii acestor situații.
O întâmplare recentă este atacul cibernetic asupra serverelor Camerei Deputaților, în urma căreia au fost sustrase date și informații sensibile, inclusiv cartea de identitate a premierului României, despre care acesta susținea că face parte dintr-un ”război hibrid” care vizează democrațiile occidentale.
Cei mai mulți dintre noi am auzit despre ”războiul hibrid”, dar câți știm ce înseamnă și cum se manifestă acesta? Foarte puțini… în special, cei care lucrează în sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională.
Dar publicul larg are o idee vagă, adesea total eronată, despre instrumentele utilizate într-o astfel de agresiune… și chiar mai puțini sunt cei care reușesc să identifice efectele acestei agresiuni.
În acest caz, ce este de făcut pentru îndeplinirea obiectivului fundamental al Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024 (aici https://www.presidency.ro/files/userfiles/Documente/Strategia_Nationala_de_Aparare_a_Tarii_2020_2024.pdf ), care își propune să implice societatea civilă în gestionarea securității naționale? Ca să te implici în ceva, trebuie să știi în ce te implici!
Așa că, în rubrica pe care o inaugurez astăzi, îmi propun să tratez subiecte de interes pe problematica securității, care să contribuie la o mai bună înțelegere a conceptelor utilizate în spațiul public pentru transmiterea mesajelor.
Pentru prima opinie, vă propun să abordăm conceptele de ”securitate națională” și ”securitatea cetățeanului”.
Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024 este un document programatic, strategic, elaborat de către Președintele României, care, potrivit art. 92 din Constituția României (https://www.cdep.ro/pls/dic/site2015.page?den=act2_1&par1=3#t3c2s0sba80), este comandantul forțelor armate și îndeplinește funcția de președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Potrivit acestui document, securitatea națională are o serie de componente, referitoare la apărarea armată, ordinea publică, educație, cultură, sănătate, economic, demografie, financiar, mediu, securitatea energetică sau cea cibernetică, securitatea infrastructurilor critice și a patrimoniului istoric și cultural. În acest document, este statuat și că ”Siguranța cetățeanului este un element cheie al abordării, statul având datoria de a identifica strategii sectoriale eficiente de protejare a sa”.
În altă ordine de idei, pentru consolidarea unei culturi de securitate la nivelul opiniei publice, este imperios necesar să cunoaștem aceste concepte într-un mod simplu și concis.
Cu siguranță că mulți specialiști vor dori să combată această idee, însă, în acest context, vă propun să vă gândiți la câteva probleme pe care le întâmpinăm toți, indiferent de vârstă/studii/funcții:
- te simți în siguranță pe stradă (în trafic/ca pieton/seara, când te întorci acasă etc.)?
- te simți în siguranță la spital (din punctul de vedere al serviciilor medicale care îți sunt oferite în schimbul unei contribuții la sistemul național de sănătate)?
- îți simți copilul în siguranță la școală (nu este supus unor agresiuni din partea colegilor – bullying, nu este supus abuzurilor profesorilor, are parte de un mediu sănătos și sigur etc.)?
- te simți în siguranță la locul de muncă (nu ești expus la abuzuri din partea șefilor/colegilor, nu ești expus unor accidente de muncă din cauza lipsei echipamentelor de protecție etc.)?
- firma ta este în siguranță (ai o predictibilitate în regimul fiscal, ai asigurată protecția fizică a angajaților, bunurilor și valorilor etc.)?
- monumentele istorice, obiectivele culturale și turistice din localitatea ta sunt în stare bună și sunt puse în valoare de către autorități?
- ai un venit decent care să-ți permită întemeierea unei familii și creșterea unui copil în condiții decente?
- ești în siguranță și poluarea nu-ți afectează stilul de viață și sănătatea?
- accesezi ușor resursele de bază (gaze, electricitate și combustibil)?
- crezi că beneficiezi de rute de transport sigure și eficiente?
- crezi că beneficiezi de servicii de alimentare cu apă, gaze, electricitate sau salubritate conform standardelor agreate de către statul român?
- datele tale personale sunt în siguranță atunci când accesezi servicii pe internet?
- știrile și problemele expuse on-line sunt reale și îți asigură tot suportul de care ai nevoie pentru a lua decizii în problemele tale existențiale?
- ești protejat în fața unui/unei atentat terorist/agresiune armată externă?
- ești convins că presa din România este liberă și independentă? Crezi că formatorii de opinie nu au niciun interes ascuns față de subiectele pe care le abordează? Crezi că știi ce presupune agenda-setting?
Dacă majoritatea răspunsurilor tale la întrebările de mai sus sunt DA, atunci trăiești într-un stat în care securitatea națională depășește nivelul unui deziderat și este un fapt în sine!
Dacă majoritatea răspunsurilor tale sunt NU, atunci statul mai are de lucru pentru a-ți îndeplini așteptările și a-și îndeplini obligațiile!
În materialele viitoare, vom aborda subiectele punctual și vom vedea (sau nu) realitățile cu care ne confruntăm!
Cu speranța că v-am atras atenția asupra unor chestiuni esențiale de viață, vă aștept întrebările și opiniile aici https://www.vvexpert.ro/contact .
Și nu uitați că ”Securitate națională = Suma securității individuale a cetățenilor unei națiuni!”
Articol de opinie semnat de Vasile-Dumitru Ionițoiu