Asta declară public deputatul USR de Gorj, Radu Miruță.
Iata declarația din mediul online, integral aici:
,,𝐎𝐜𝐚𝐮𝐚 𝐦𝐢𝐜ă 𝐥𝐚 𝐓𝐫𝐚𝐧𝐳𝐠𝐚𝐳. 𝐏𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐢𝐞𝐫𝐝𝐞𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐠𝐚𝐳 𝐫𝐨𝐦𝐚â𝐧𝐢𝐢 𝐩𝐥ă𝐭𝐞𝐬𝐜, 𝐟𝐚𝐫ă să 𝐬ş𝐭𝐢𝐞, 𝐨 𝐚 𝟏𝟑-𝐚 𝐟𝐚𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚ă 𝐚𝐧𝐮𝐚𝐥ă. Pierderi ale Transgaz, sau furturi din sistemul national, în valoare de aproape 10 milioane de lei pe an sunt suportate de către oameni, fără ca măcar sa li se spună. La asta se adaugă potentiale alte pierderi, mascate printr-un PCS (puterea calorifică superioară a gazelor naturale) cu jonglerii.
Iată cum!
În România avem intrări de gaz, iesiri de gaz și volumele din magistralele de transport, așa numitul linepack.
𝐈𝐧𝐭𝐫𝐚̆𝐫𝐢 = 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭 + 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐭̦𝐢𝐞 + 𝐞𝐱𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐞 𝐝𝐞𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭
𝐈𝐞𝐬̦𝐢𝐫𝐢 = 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐦𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐝𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭̦𝐢 + 𝐝𝐢𝐬𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮𝐭̦𝐢𝐢 + 𝐞𝐱𝐩𝐨𝐫𝐭 + 𝐢𝐧𝐣𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞 𝐝𝐞𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭
În mod normal, intrări – ieșiri = delta linkepack pe orice moment ales. Adică, ce bagi = ce scoți + variația volumului din sistemul de transport între cele două intervale de la intrare și respectiv ieșire.
Eh, așa funcționează orice sistem modern. Mai puțin în România, care e condusă de oameni care se încăpățânează să rămână în trecut.
Doar dacă faci calculul în intervalul februarie 2020 – februarie 2024, diferența dintre intrări și ieșiri este de 6 GWh, iar variația de linepack este de 256 GWh. Asta înseamnă că, în acest interval, Transgaz a avut o pierdere de gaz de 250 GWh (256-6). 1MWh costă cam 150 RON, deci pierderea netă, DOAR DE AICI, este de 38 milioane lei. Socotelile pe alte intervale de timp arată rezultate similare .
Contorul nostru de gaz de acasă masoară metri cubi, iar factura ne este raportată la KWh, transformarea facându-se printr-un factor denumit PCS – putere calorica superioară, adică acea variabilă care dă calitatea gazului. 👀Așadar, prețul este obținut prin multiplicarea metrului cub cu valoarea PCS. Eh, aici Transgaz iar întoarce fizica invers: constat că PCS-ul mediu de ieșire din Sistemul National de Transport este uneori mai mare decat PCS-ul mediu de intrare, ceea ce nu se poate fiindcă ne ia fizica de urechi. Sigur, ar trebui calculata o medie ponderată, dar valorile sunt tot necorelate. Nu se poate ca gazul să se îmbunătațească în timpul transportului prin țevi. Ba din contra! Din cauza inflitrațiilor (apă, aer), calitatea chiar scade după transport. Necorelarea asta intre valori asta ne duce cu gândul ca mascarea PCS-ului poate fi o altă metodă prin care Transgaz își maschează alte pierderi.
‼️Așadar, avem pierderile clare despre care vorbeam la început, cele asociate volumelor diferite și suspiciuni de “jonglerii” ale PCS. Adică, aproape o alta lună pe an, românii plătesc încă o factură la gaz statului român. Mai mica, sau mai mare, in funcție de râncezeala Transgaz. A 13-a factură. Ei la ANRE și la ASF își dau, doar pentru că pot, al 14-lea sau al 16-lea salariu, iar nouă ne emit a 13-a factură la gaz.
Le solicit domnilor Ciolacu si Neacșu, in subordinea cărora este Transgaz ca, în pauza dintre combinațiile de coaliție, să explice public cum o astfel de companie a statului român păcălește cu ocaua mică, iar Premierul si respectiv Secretarul General al Guvernului, se fac că nici miros de gaz nu simt în povestea asta!”
A analizat pentru locuitorii județului şi pentru toți românii, deputatul Radu Miruță.
sursa: pagina socializare- Radu Miruță