AU ÎNFLORIT ALUNII

0
76

Chiar daca nu este perioada lui de inflirescenţă, alunul care rezistă iarna până la -30 de grade Celsius a înflorit în Gorj.

Ar fi trebuit în martie dar cum a fost o iarnă ca o primăvară florile deja se clatină în vantul cald al lui februarie.

Alunul este o planta unisexuat monoica, ce formeaza inflorescente mascule si femele pe aceeasi planta.

Nu are nevoie de insecte pentru polenizare.

Cele masculine sunt grupate in inflorescente denumite amenti, fiecare ament cuprinzand intre 130 si 160 de flori. Florile femeiesti sunt grupate cate 6-8 in inflorescente si sunt situate spre varful ramurilor. Fructul este o achena monocarpica, denumita si pseudonuca.

Alunul are cerinte reduse fata de temperatura, fiind destul de rezistent la ger. In faza de repaus vegetativ rezista la temperaturi de pana la -30℃ insa florile sunt afectate de temperaturi de -5℃, mai ales, avand in vedere ca alunul infloreste in martie.

Arbustul are pretentii mari fata de lumina iar productia este direct influentata de distantele de plantare, expozitia si modul de dirijare al coroanelor.

Fructificarea este slaba in zonele coroanei care sunt umbrite. Alunul se dezvolta bine in zonele cu precipitatii de 700-1000 mm pe an. Daca necesarul de apa nu este asigurat din precipitatii, este necesara aplicarea irigatiilor. Arbustul valorifica bine solurile fertile, aluvionare sau cu o fertilitate medie. Nu suporta stagnarea apei in sol, acesta determinand asfixierea radacinilor. Nu sunt recomandate solurile cu panza freatica la adancime mai mica de 1,5-2 m. De asemenea, continutul in calcar activ nu trebuie sa fie mai mare de 10-12%.

sursa:Botaniştii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here