1 AN DE LA SECVENȚA SEISMICĂ DIN GORJ

0
72

INFP a facut astăzi o retrospectiva a zilei de 13 februarie 2023 in Gorj:

,,Acum un an, două cutremure cu magnitudinile locale (Ml) de 5,2, respectiv 5,7, au avut loc în județul Gorj, la câțiva km nord de Târgu Jiu, în zilele de 13 și 14 februarie 2023. Seismele au fost resimțite în zona epicentrală cu intensitățile V, respectiv VI pe scara Mercalli, producând avarii minore și moderate la clădiri, în special la cele vechi (coșuri de fum prăbușite, țiglă și tencuială căzute, fisuri în pereții clădirilor, mașini avariate), și panică în rândul populației. Sistemul de dublet seismic a prezentat cea mai intensă activitate seismică din zonă în perioada instrumentată.

Un alt cutremur semnificativ care s-a produs în această zonă a fost cel din 20 martie 2023 cu Ml de 4.9, intensitate epicentrală V.

În perioada imediat următoare primelor seisme, INCDFP a instalat mai multe stații seismice și GNSS în regiune, lucru care a dus la o înregistrare, detectare și localizare mai precisă a cutremurelor și, în special, a microseismelor. Astfel, în ultimul an au fost detectate 4219 seisme în zonă, contribuind la înțelegerea mai bună a geologiei zonei și a modului de desfășurare a secvenței seismice. Puține însă au fost resimțite de populație.

În luna mai a anului trecut, cercetători INCDFP, alături de partenerii de la Skyline Drones, au efectuat o campanie de cercetare aeriană cu drone echipate cu senzori optici și LIDAR a zonelor Cheile Sohodului și Valea Mare, pentru a identifica zone potențial afectate de cutremure, instabile și falii active. Un video de prezentare a campaniei poate fi găsit la https://youtu.be/AyePvfeSCqc?si=8uV4kikSl2zBRNOd.”

sursa: INFP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here