Securitate pe înțelesul tuturor! Patriotism, naționalism și apărarea patriei

1
610

Securitate pe înțelesul tuturor

Astăzi despre PATRIOTISM, NAȚIONALISM ŞI APĂRAREA PATRIEI

Articol de opinie de Vasile-Dumitru Ionițoiu

Zilele trecute, stăteam la un pahar de vorbă cu doi prieteni, soț și soție, foști militari. Și, din vorbă-n vorbă, cum se cade într-o discuție între militari, am ajuns și la subiectul intens dezbătut al stagiului militar voluntar și al modului în care este perceput și prezentat acest subiect în spațiul public. Concluzia nu a fost una tocmai fericită, având în vedere superficialitatea abordărilor pe care le-am văzut atât la unii politicieni, cât și la unii jurnaliști. Și așa am ajuns să căutăm cauzele care au condus la această superficialitate de abordare, iar rezultatul nu este unul care să ne bucure.

După 1989, cele două valori esențiale în existența unui stat, patriotismul și naționalismul, au fost demonetizate și asociate comunismului, astfel încât oamenii nu mai reușesc să coaguleze o opinie coerentă asociată celor doi termeni. Dacă veți urmări evoluția definițiilor celor doi termeni, Patriotism (https://dexonline.ro/definitie/patriotism/definitii) și Naționalism (https://dexonline.ro/definitie/na%C8%9Bionalism/definitii), veți vedea că ele au suferit modificări în funcție de regimul politic care a condus România de-a lungul vremii. Așa că, astăzi, trăim într-o logică în care cei doi termeni sunt priviți mai degrabă ca fiind ceva rău, nociv și care nu mai reprezintă mare lucru pentru români. Şi asta deoarece în 1939, ei erau definiți așa: ”patriotízm n. (d. patriot; fr. patriotisme). Iubire de patrie” și ”naționalízm n. (d. național). Caracteru de a-ți iubi națiunea ta, patriotizm”.

Nu vreau să dezbat pe larg acest subiect, pentru că o fac alții mult mai bine ca mine și, dacă aveți răbdare, veți putea găsi modul în care percep românii acești termeni aici :

https://romania.europalibera.org/a/patriotismul-si-nationalism-in-romania/31924138.html sau aici :

https://romania.europalibera.org/a/patriotism-vs-na%C8%9Bionalism-mituri-national-comuniste/31915436.html

Revenind la discuția cu cei doi prieteni, mi s-a părut extrem de interesantă povestea lor despre cum și-au format sentimentul patriotic cei doi copii pe care îi au: acum vreo 15 ani, aflați la post la Bruxelles, copiii, care învățau la o școală internațională, participau la activități unde majoritatea colegilor lor veneau înfășurați în steagul țării din care proveneau, pe când ei nu aveau așa ceva! Și atunci le-au cerut părinților să le cumpere steaguri și costume populare pentru că ”și noi suntem mândri de România și vrem ca ceilalți să vadă de unde suntem”. Și de aici mi s-a născut întrebarea: trebuie obligatoriu să trăiești o vreme printre străini, departe de țară, pentru a te simți mândru că ești român, mândru de țara ta? Nu pot să răspund la această întrebare, pentru că nu am stat niciodată departe de țară mai mult de 7 luni consecutive, dar poate că unii dintre cititori pot face o introspecție și pot găsi un răspuns la această întrebare.

Privind la alții, nu pot să nu remarc felul în care se manifestă sentimentul de apartenență la națiune și patriotismul la americani, și nu doar în filme: steagul SUA la fiecare casă, simbolurile naționale afișate cu fiecare ocazie, că e un concert sau 4 iulie, imnul cântat de zeci de mii de oameni pe stadioane și așa mai departe.

Dar, pentru că este o rubrică despre securitate, haideți să vedem cu ce ne-am putea confrunta dacă, vreodată, va trebui să ”dăm piept cu dușmanul”. Toate analizele ne arată că, dacă va fi un conflict, principalul inamic al nostru (și al NATO) va fi Federația Rusă. Eu privesc un pic în altă logică, nu va fi un inamic, ci un agresor, pentru că, în opinia mea, Federația Rusă este un stat agresor, fapt demonstrat de istorie: au luat ce nu era al lor și aproape niciodată nu au dat înapoi ce au luat.

Și vreau să vă prezint pe scurt cum își pregătesc ei populația pentru a le inocula sentimentul de patriotism și a le forma un caracter agresiv tinerilor. Vreau să încep prin a vă invita să alocați un minut din timpul vostru pentru a urmări acest video: https://flashvideo.rferl.org/Videoroot/Pangeavideo/2019/03/f/fc/fc653fa9-9211-4a32-a4d3-8a4254681dcc_hq.mp4 . Pe scurt, este vorba despre generalul şi senatorul rus Viktor Bondarev, şeful Comisiei pentru Apărare din cadrul Consiliului Federaţiei Ruse, care i-a cerut ministrului educației, Olga Vasilieva, să reintroducă orele de pregătire militară în școli. În opinia sa, ”un pacifist nu îşi va apăra niciodată ţara”. În opinia generalului rus, ”patria nu se apără cu poezii, nici cu pensula în mână”.

Mai mult, în anul 2016, Ministerul rus al Apărării a înființat o mișcare patriotică de tineret, un fel de armată de minori, YUNARMIA, care numără circa 350.000 – 400.000 de membri. Ca sa nu fie dispute între ei, minorii sunt împărțiți în următoarele grupe de vârstă: 14-15, 16-17 și 18-20 de ani. Atenție: micii militari operează cu arme adevărate, muniție de război și antrenamente specifice forțelor speciale! Mai mult, mișcarea a deschis filiale în orfelinatele rusești, sub pretextul că implicarea în Yunarmia va oferi copiilor ”o perspectivă mai eficientă asupra vieții”. Încă de la înființare, membrii Yunarmia au fost prezenți la paradele militare organizate de Ministerul rus al Apărării, iar, pentru ”rezultatele deosebite”, copiii primesc invitații la concerte sau diverse evenimente. De asemenea, Ministerul Apărării alocă fonduri pentru construirea parcurilor militare ”Patriot”, unde tinerii își desfășoară activitățile. Parcul construit în apropiere de Moscova a costat 300 de milioane de dolari, încă unul funcționează la Tula și se are în vedere construcția a altor cinci asemenea parcuri, în diferite regiuni ale Rusiei, inclusiv în Ural și Murmansk. Costul uniformei, însă, nu este acoperit de stat. Aceasta trebuie cumpărată de părinți, prin intermediul câtorva site-uri specializate – o afacere profitabilă a omului de afaceri din Sankt-Petersburg, Evgheni Prigojin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin. Uniforma de vară, de exemplu, costă, cu reducere, în jur de 80 de dolari, în timp ce setul complet poate ajunge la aproape 300 de dolari. Mulți specialiști compară sistemul promovat de Yunarmia cu cel folosit de naziști în celebrele detașamente ”Hitlerjugend”, o mică armată formată din copii și adolescenți (https://www.digi24.ro/stiri/externe/rusia/yunarmia-tanara-armata-a-lui-putin-683202).

Ideea unei armate a tinerilor nu a fost nouă pentru ruși și nu doar în Federația Rusă. Încă din 2009, au urmărit crearea de tabere de instruire paramilitară pentru tineri în mai multe țări din Europa de Est, inclusiv Serbia sau Bosnia-Herțegovina (https://ancmrr.ro/wp-content/uploads/2020/11/DINCOLO-DE-ORIZONTURI-10-2020.pdf), unde aceștia, cu vârste cuprinse între 12 și 24 de ani, treceau printr-un proces de îndoctrinare (patriotism, valori slave, creștine), erau supuși propagandei antioccidentale și proruse și parcurgeau diverse programe de pregătire paramilitară (autoapărare, pregătire fizică, supraviețuire, folosirea armelor albe și de foc etc.) – toate circumscrise conceptelor de ”frăție slavă”, ”lumea rusă” și ”creștinătate ortodoxă”.

Nu doar Rusia acționează în sensul inoculării ”patriotismului” în rândul tinerilor. În octombrie 2023, China a adoptat o lege pentru consolidarea educației patriotice pentru copii și familii, pentru a contracara provocări precum ”nihilismul istoric” și pentru a proteja ”unitatea națională” (https://www.digi24.ro/stiri/externe/china-a-adoptat-o-lege-a-educatiei-patriotice-pentru-copii-si-familii-2554519).

Așa că, dragii mei, credeți că noi, românii, putem contracara astfel de amenințări doar cu ”meme” pe internet, cu sarcasm, cu veșnicul ”merge și așa” și cu deja celebra sintagmă ”ne apără NATO”? Eu zic că nu și vă invit să priviți lucrurile mai profund când vine vorba de patriotism, naționalism sau apărarea patriei. Și nu, nu sunt termeni comuniști!

Cu speranța că v-am atras atenția asupra unor chestiuni esențiale de viață, vă aștept întrebările și opiniile aici https://www.vvexpert.ro/contact

Și nu uitați că ”Securitate națională = Suma securității individuale a cetățenilor unei națiuni!

1 COMENTARIU

 1. Superb articolul! Redeschide – în scop terapeutic și transformator- rănile Patriotismului și Naționalismului, noțiuni fundamentale ale unei nații.
  Prin anii 2000 am avut ocazia sa întâlnesc români stabiliți în Canada după revoluție. În discuțiile cu ei, blamau regimul politic din România și căutau sa convingă că plecarea lor din țară a fost un act pe care numai niște oameni cu conștiința înaltă a libertății, cu valori sociale superioare puteau sa- l facă. Îi compătimeau pe cei rămași în țară, într-un limbaj dur și nedrept la adresa lor. Cu resentimente și dispreț pentru tot ce însemna România și românii rămași acasă.
  Sigur că, în primă instanță, mie mi s.a părut că această atitudine trădează o mare aroganță din partea lor, o superioritate pe care voiau cu tot dinadinsul să mi.o fluture pe la nas.
  Apoi, stând câteva zile printre ei, am înțeles că substratul era de fapt rana dezrădăcinării pe care și-au făcut-o singuri.
  Da, voiau sa mi arate cât sunt de mulțumiți și de fericiți intr.o țară „mult mai civilizată decât România” . Ce case au, ce condiții, ce bine sunt plătiți. Dar „uitau ” sa spună cât de greu le-a fost și mai ales cât de triști și singuri se simt departe de țară și poporul lor.
  Biserica Sf Gheorghe din Toronto era plina ochi duminica la Liturghie, ca o oază în care vii să-ți alini dorul de țară și să-ți umpli marele gol din suflet.
  Toate ritualurile din biserica parcă erau mai încărcate de emoții și mai intense. Mai ales cele destinate pomenirii rudelor și prietenilor lăsați acasă. ACASĂ – devenise pentru ei o noțiune confuză și grea.
  Mi.am dat seama atunci că acea aroganță din discuțiile lor cu românii veniți în vizită era masca pe care și-o puneau- poate inconștient- că să nu arate o suferință sufletească profundă, aceea de a-și nega rădăcinile, de a trăi între durerea de a fi abandonat și vinovătia de a abandona.
  Nu e ușor. Dar este o alegere.
  Așa cum și a-ți iubi țara și poporul în care te.ai născut este tot o alegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here