PE URMELE MARELUI TITAN

0
323

Cercetaşii de la ACT-RO General Ioan Dragalina din Tg Jiu , Gorj au fācut astăzi un tur de forță PE AXA BRÂNCUŞI mergand pe urma inspirației marelui sculptor şi totodată aflând detalii importante ale operelor marelui Titan

Istoria lui BRANCUŞI e istoria românilor a generației care a fost, e şi va fi.

,,Genialul sculptor recunoscut de întreaga planetă, pe care unii îl numesc „Titanul”, alţii „părintele sculpturii moderne”, și ale cărui opere se vând cu zeci de milioane de euro, s-a născut, a crescut şi a plecat din Gorj, din satul Hobiţa, aflat la doar 25 de kilometri distanţă de Târgu Jiu. Mama sa, o femeie simplă de la ţară şi-a dorit enorm ca fiul său să se facă preot şi să aibă o familie mare, dar destinul său a fost altul.

Importantă personalitate a artei moderne, membru titular post-mortem al Academiei Române, Constantin Brâncuşi a oglindit în operele sale iubirea. Iubirea pentru frumos, pentru viaţă, pentru femeie, iar prin celebra sa sculptură Coloana Infinitului, Brâncuşi a creat o punte cu Raiul.

S-a stins din viaţă la data de 16 martie 1957 la Paris. Cu puţin timp înainte, Brâncuşi, care era slăbit din cauza suferinţei, l-a chemat la el pe arhiepiscopul Teofil, preot la biserica ortodoxă, pentru a se spovedi şi împărtăşi, după care îi mărturiseşte:„Mor cu inima tristă pentru că nu mă pot întoarce în ţara mea”. La 16 martie 1957, la ora două dimineaţa, Constantin Brâncuşi s-a stins din viaţă, iar trei zile mai târziu a fost înmormântat la cimitirul Montparnasse din Paris.

Pe 16 martie 2024 se împlinesc 67 de ani de la moartea sa.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here