GÂNDURI

0
69

Europarlamentarul Corina Crețu face o radiografie a ,,femeii” chiar de ziua ei.

8 martie este mereu un prilej de bucurie și respect.

,,Da, avem în jurul nostru numeroase exemple de femei de succes din mediul de afaceri, din politică, din sport sau cercetare. Dar pentru fiecare exemplu de succes, avem sute sau mii de femei care se luptă cu sărăcia, cu abuzurile, cu lipsa de șanse. Salariile și veniturile, sănătatea, accesul la educație, participarea pe piața muncii, concediul pentru creșterea și îngrijirea copilului, timpul de lucru și echilibrul dintre viața profesională și cea de familie sunt doar câteva dintre problemele ridicate de decalajele de gen. Sunt, deci, încă multe lucruri de făcut pentru consolidarea drepturilor femeilor din România.

Țara noastră se află printre statele europene care înregistrează cele mai mari diferențe în ceea ce privește rata de angajare a femeilor, în comparație cu bărbații. În cazul femeilor cu vârstele cuprinse între 20 și 64 de ani, aceasta este de doar 61%, în condițiile în care rata de angajare pentru bărbați este de 79%. Totodată, procentul pentru femeile de vârstă activă este semnificativ mai mic în România față de media europeană, care este de 67%. Aceste date sunt un semnal privind dificultățile foarte mari cu care femeile din România încă se confruntă pe piața muncii.

Cred că e vital să existe o preocupare reală pentru politici privind femeile și nevoile lor fundamentale – care încă sunt ignorate sau insuficient tratate de cei care pot lua decizii.

Sigur, au existat progrese în ultimii ani, cu precădere după integrarea europeană a României și dezvoltarea care a decurs de aici. Dar este clar pentru toată lumea că femeile încă se confruntă cu dificultăți enorme în România, cu dificultăți ce decurg din inegalități de gen, din sărăcie, din fenomene barbare încă foarte des întâlnite precum violența domestică, acces dificil la oportunități, lipsă de sprijin pentru susținerea în paralel a carierei și vieții de familie.

Și când vine vorba despre drepturile femeilor și politicile pentru femei, spun din nou un lucru pe care l-am tot afirmat în acești ani: avem oportunitatea uriașă a fondurilor europene, pe care trebuie să le folosim cât mai mult. Sunt bani europeni care pot fi utilizaţi pentru proiecte care să consolideze direct şi indirect drepturile femeilor, dar şi care să le asigure un trai mai bun. Sunt bani mulţi, sunt bani nerambursabili. Iar pentru ca aceşti bani să fie folosiţi este nevoie doar de muncă şi bună credinţă din partea autoritatilor.

Dragi femei,

Noi nu ne dorim competiții, doar sanse și oportunități egale.

Ne dorim să fim demne, dar pentru acest lucru să fie posibil, trebuie să avem o civilizație reală, o cultură a respectului reciproc și poate a sosit timpul, în secolul 21, să fie abandonate abordările misogine, jignirile și umilințele.

Vă doresc tot ce e mai bun în viață!
O zi minunată, plină de culoare și zâmbete sincere!” Transmite Corina Crețu tuturor româncelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here