PRAZ CU TON

0
310

Un aperitiv ușor de realizat poate cel mai ușor din câte se pot face într-o bucătarie este prazul umplut cu ton. Se poate alege fie în ulei sau în suc propriu simplu sau îmbunătățit cu unt, condimente sau cu fructe de mare la alegere dupa preferinţe.

Modul în care se umple este simplu pentru că o dată tăiat în bucăți de circa 5 cm prazul se apasă pe.o parte din frunzele interioare, obținându-se un con care se umple până la refuz cu tonul mărunţit. Mai este și varianta unui praz umplut pe lungimea sa și asezonat apoi cu ceea ce preferă fiecare: boabe de porumb fierte, castraveciori acri sau ardei murați.

TONUL contribuie la întărirea sistemului imunitar și crește nivelul de energie din organism. Ajută celulele pielii dar și rinichii să lupte împotriva infecțiilor. Puțină lume știe că tonul este preferat în cazul boilor de : cancerului de colon, de sân sau de rinichi.
Cele mai sănătoase tipuri de ton, cu un conţinut mai scăzut de mercur, sunt cele de mici dimensiuni, precum bigeye şi skipjack.

Ca sfaturi date de marea majoritate a medicilor aș aminti alegerea tonului conservat în apă, care reprezintă o variantă mai sănătoasă şi mai puţin bogată în calorii.
Bogat în vitamina D şi seleniu, tonul în conservă aduce un aport important de vitamine şi minerale.Acizii graşi Omega-3 regăsiți în ton, au beneficii pentru tulburările de dispoziţie

La rândul său PRAZUL este sărac în calorii dar bogat în vitamina C și fier, este alegerea perfectă în diete sau bucătării, pentru orice anotimp.

Prazul este simbolul Țării Galilor, iar monedele britanice din 1985 și 1990 de o liră au imprimate un praz într-o coroană.

În România, prazul este un simbol al Olteniei, devenit celebru datorită marelui și îndrăgitului actor Amza Pellea care a jucat rolul principal în filmul celebru ,,Nea Mărin Miliardar” cu prazul la pachet.
Prazul este bogat în vitamina C, B6, fier și magneziu.
Prazul poate fi întrebuințat asa cum găsiți și pe marea platforma de informații Wikipedia, că mulţi ne inspirăm de acolo, în tratamentul unor afecțiuni: arterioscleroză, acnee, afecțiuni respiratorii, hemoragie nazală, îndepărtarea roșeții tenului, tuse, ragușeală, laringită, faringită, elimină viermii intestinali.
Prazul este un bun laxativ, fiind recomandat persoanelor ce sufera de constipație, este calmant și diuretic. Poate fi utilizat și la îngrijirea părului, pentru oferirea unor reflexe deosebite (decoct de praz).

În Roma antică se consuma destul de mult prazul, fiind considerat superior usturoiului și cepei.

Împăratul Nero iubea prazul crud, pe care îl consuma în supă sau în ulei, i se spunea chiar ,,mâncătorul de praz” fiindcă el credea că are proprietăți benefice prazul pentru vocea lui.

Așadar pentru cei care vor să prepare în 5 minute un aperitiv consistent și bogat în vitamine , PRAZUL CU TON e alegerea perfectă.

Poftă bună!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here