Securitate pe înțelesul tuturor – Dezinformarea ca risc de securitate

0
970

Articol de opinie, semnat de Vasile-Dumitru Ionițoiu

„Agenții de care ne putem lipsi sunt aceia dintre spionii noștri cărora le oferim în mod deliberat informații inventate. Lăsăm să se scurgă informațiile care sunt realmente false și facem în așa fel ca agenții noștri să le cunoască. Atunci când acești agenți, lucrând pe teritoriul inamic, vor fi prinși de acesta, vor face uz, cu siguranță, de aceste informații false. Inamicul se va încrede în acestea și se va pregăti în consecință. Dar noi, firește, vom acționa în cu totul alt sens și inamicul își va omorî spionii.” (Sun Tzu, Arta Războiului).

Deși, inițial, îmi doream să tratez alt subiect, am ales această temă ca urmare a unor evenimente la care am fost martor în ultimele zile. Ca să le pun într-o cronologie, ar suna cam așa: anunțul oficial al candidaturii lui Klaus Iohannis la funcția de secretar general al NATO, emisiunea ”Decisiv” de la Antena 3 (aka Gaițele, conform tatălui meu ) din 13 martie, susținerea unui curs la o clasă de-a VIII-a la școala fetiței mele celei mici și un telefon primit de la un domn general în rezervă, de o competență și calitate umană deosebite, cu care am avut oportunitatea să lucrez. ”Daniel, nu mai scrii și tu nimic? Că ne omoară ăștia cu dezinformarea și stai să înceapă campania electorală!!!”

Pentru a mă face mai bine înțeles și pentru că am ales să scriu pur și simplu ”pe limba oamenilor”, înainte de a intra în subiect, mă simt dator să fac o scurtă introducere teoretică în domeniul dezinformării. Dezinformarea este, de fapt, o componentă a subversiunii, alături de propagandă. Iar subversiunea este o acțiune asupra opiniei publice, prin care sunt contrazise sau inversate valorile unei ordini stabilite. Este o tehnică de slăbire a puterii și demoralizare a cetățenilor, bazată pe cunoașterea legilor și a psihologiei. Este un instrument folosit pentru a destabiliza sau răsturna un sistem, de exemplu, în contextul unei revoluții sau al unui război, pentru a slăbi inamicul din interior. Ea poate face parte dintr-o strategie bine definită. De exemplu, a fost folosit pe scară largă în timpul Războiului Rece dintre Statele Unite (și aliații săi) și URSS (și aliații săi). Poate fi, de asemenea, utilizat pentru a modifica valorile unui sistem, punându-le în discuție.

Subversiunea, sub toate formele ei, a fost perfecționată de ruși pe vremea Războiului Rece, iar, acum, odată cu evoluțiile tehnologice fantastice din ultimii 10 ani, a căpătat o amploare de neimaginat. Dacă aveți răbdare, vizionați un interviu în engleză, cu un fost agent operativ al KGB, aici: https://www.youtube.com/watch?v=yErKTVdETpw , iar dacă nu, unul mai scurt, cu subtitrare în română, aici: https://www.youtube.com/watch?v=S0AR_C99G_o. Ca idee, subversiunea organizată împotriva unui stat are patru etape: demoralizarea, destabilizarea, criza și normalizarea. Pentru a înțelege mai bine ce și cum se întâmplă, vă recomand să vedeți măcar clipul scurt!

Demoralizarea, care durează 15-20 de ani, folosește ambele componente ale subversiunii: propaganda și dezinformarea. Propaganda, pe de o parte, ne arată cât de ”puternic” este agresorul, iar dezinformarea, pe de altă parte, ne arată cât de ”slabi” suntem noi. Vă sună cunoscut? Puteți găsi mult mai multe elemente pe câteva site-uri dedicate:  https://www.antifake.ro/https://euvsdisinfo.eu/ro/ , https://stratcomcoe.org/ , https://www.stopfake.org/ru/glavnaya-2/ . Și sunt mult mai multe!

Revenind pe plaiurile mioritice (sau la oile noastre ), în contextul articolului, adică dezinformarea, să le luăm pe rând:

Anunțul președintelui privind candidatura la șefia NATO

Imediat după anunț, au apărut ”părerologii” de serviciu de pe principalele canale de știri. Care mai de care mai efervescent, unii pro, unii contra, unii mai informați, alții mai puțin. Personal, am informații doar din surse deschise, dar am învățat, de-a lungul carierei, să mai și citesc printre rânduri. Toți cei care critică această candidatură folosesc doar narațiuni rupte din metodologia de dezinformare rusă, fără niciun argument pertinent. De ce? Pentru că nu cunosc aproape nimic din ce stă la baza acestui anunț! Fac doar speculații! Eu nu cred că Iohannis a ieșit cu acest anunț fără să aibă ”spate”. Nu a anunțat că vrea să candideze la primăria Sibiu! Care sunt șansele lui nu poate estima niciunul dintre cei care își dau cu părerea la televiziuni. Pentru că nu au informații să evalueze această acțiune! Pentru noi, prezența la vârful NATO a unui român nu poate însemna altceva decât plusuri pe toate planurile: politic, economic, militar etc. Indiferent cum se numește românul respectiv, indiferent cum l-am perceput noi pe plan intern! Revenind la președinte, da, putem avea păreri personale, nu toate favorabile lui. Eu, unul, apreciez că, în cei aproape 10 ani de mandat, nu a făcut aproape nimic pentru români, dar nu pot să nu remarc faptul că este, totuși, un politician abil, puternic, determinat, care știe să-și atingă obiectivele personale.

”Decisiv” de la Antena 3 din 13 martie 2024

Sar peste ”ciorovăiala” specifică celor trei prezentatoare cu invitații pe subiectul alegerilor și al candidaților la Primăria București, și ajung la un subiect pe care eu îl percep ca pe o încercare de dezinformare și manipulare a opiniei publice. Raportul de țară al OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) pentru România din martie 2024 a fost prezentat la București și analizat de toată mass-media. În emisiunea respectivă, cele trei prezentatoare au susținut sus și tare faptul că vor crește taxele și impozitele. În fapt, raportul (pe care recunosc că nu l-am citit – îl găsiți aici https://read.oecd-ilibrary.org/economics/oecd-economic-surveys-romania-2024_106b32c4-en#page1 – dar despre care am discutat cu unul dintre negociatorii români) cuprinde recomandări, și nu obligații, adică jaloane de îndeplinit! Opinii despre acest raport puteți să mai citiți aici https://romania.europalibera.org/a/prognoza-oecd-romania-recomandari-guvern-impozitare/32142956.html aici https://spotmedia.ro/stiri/economie/recomandarile-oecd-consolidati-sistemul-de-pensii-private-si-eliminati-exceptiile-de-la-pilonul-ii sau aici https://www.g4media.ro/secretarul-general-al-ocde-romania-ar-putea-lua-in-considerare-un-sistem-de-impozitare-progresiv-ar-reduce-diferenta-dintre-persoanele-cu-venituri-foarte-mari-si-cele-cu-venituri-mici.html, dar și în multe alte surse. În schimb, la emisiunea în cauză, se prezentau ca sigure creșterea impozitelor și taxelor! Pe un ton ridicat, agresiv, cu scris pe ”tabla inteligentă”, adică toate ingredientele pentru a crea panică și anxietate. Exact ca în tratatul de dezinformare al lui Vladimir Volkoff (pe care îl găsiți aici https://scorilos.files.wordpress.com/2011/03/vladimir-volkoff-tratat-de-dezinformare1.pdf)!

Ca să vă ușurez munca, citiți aici :

https://ro.wikipedia.org/wiki/Dezinformare. Cam așa stă treaba cu subiectele promovate pe canalele de știri, dar mai ales cu modul cum sunt ele prezentate. Într-un material anterior (https://magmediaoltenia.ro/2024/02/01/securitate-pe-intelesul-tuturor/), spuneam un lucru deja știut, și anume acela că presa utilizează, pentru manipularea opiniei publice, conceptul de agenda setting. Acest concept, Agenda Setting sau stabilirea agendei, este teoria care susține că mass-media își influențează publicul în stabilirea unor priorități, fie ele politice, economice sau sociale, pornind de la subiectele care se bucură de acoperire mediatică. Agenda Setting impune apariția unei noi direcții în media: cea a influențelor indirecte. Ca urmare, concluzia mea este că aproape tot ce ne lovește din zona ”main stream” a mass-media nu face altceva decât să încerce să ne modeleze percepțiile asupra unor subiecte de interes. Poate de aceea, sincer, de ceva vreme, am început să mă uit la emisiunea celor trei distinse prezentatoare nu ca la o emisiune de știri, ci ca la una de divertisment .

Ora susținută la o clasă de-a VIII-a la școala fetiței mele celei mici

Cum, necum, am ajuns să țin o oră (la alegere) la una dintre clasele a VIII-a de la Liceul Româno-Finlandez din București. Întrebarea care m-a frământat, preț de câteva zile, a fost despre ce să le vorbesc, cum să le vorbesc, în ce cheie să mă raportez la nivelul lor de înțelegere și percepție. Și am riscat! Am ales să le vorbesc despre ceea ce cunosc eu, adaptat la nivelul lor de înțelegere și despre ceva ce îi poate ajuta pe viitor. Și am ales să le vorbesc despre subversiune, dezinformare, manipulare, influențare, despre felul în care folosesc rușii aceste tehnici în războiul din Ucraina și în statele occidentale, inclusiv în România, despre cum să le recunoască și să le contracareze, despre cum își educă rușii tinerii (lucru pe care l-am prezentat și aici https://magmediaoltenia.ro/2024/02/16/securitate-pe-intelesul-tuturor-patriotism-nationalism-si-apararea-patriei/). Au fost pur și simplu încântați! După trei minute, renunțaseră la telefoane, la cărți și la ce altceva îi mai preocupa înainte. Au dovedit o cunoaștere a subiectului peste așteptările mele. Au pus întrebări, au venit cu completări, au fost extraordinari! Și am concluzionat că, de fapt, tot ce ne trebuie pentru a ne fi bine este să avem o educație sănătoasă și tineri sănătoși!

Dialogul cu domnul general în rezervă

Chiar atunci când mă întorceam de la ora susținută cu elevii de la clasa a VIII-a, am fost sunat de către domnul general. Ca de obicei, având în vedere ”istoria” noastră comună, am discutat despre subiectele zilei. Și m-am simțit rușinat când mi-a zis, pe un ton ce suna a dojană părintească: ”Daniel, nu mai scrii și tu nimic? Că ne omoară ăștia cu dezinformarea și stai că începe campania electorală!!!”. Pe de altă parte, m-am simțit apreciat pentru că dumnealui a citit tot ceea ce am mai scris până acum și, din discuțiile anterioare, știu că are un ”of”: nu se face destul din partea statului pentru a educa cetățenii în ceea ce privește dezinformarea, mai ales cea de la răsărit!

Ca o concluzie, dragi cititori, folosesc o vorbă românească: ”nu tot ce zboară se mănâncă”. Ideea este că trebuie să (re)învățăm să gândim, să nu luăm de bun tot ce ne servesc televiziunile și site-urile de știri sau, mai ales, rețelele de socializare!

Gândiți-vă la un singur aspect: de câte ori ați citit un articol sau o postare doar pentru că avea un titlu care vă atrăgea atenția? De genul ”Ce se întâmplă cu pensiile din septembrie?”, ”A murit! Șoc pentru familia… unui actor, unei vedete etc.”, ”Procurorii l-au arestat!”. Și, în articol, erau doar chestiuni banale, pe care le-ați mai auzit sau citit de nenumărate ori până atunci. Sau, de câte ori ați auzit la TV, moderatori sau ați citit pe banda galbenă/roșie din josul imaginii (cea de breaking news ), mesaje de genul ”Detonează nucleara”, ”Breaking News – a fost eliberat condiționat” etc. Și erau știri de două zile sau niște chestiuni fără niciun fel de relevanță sau, mai rău, stăteam trei ore lipiți de ecran și nu mai detona nicio nucleară! Dragii mei, aceasta este una dintre cele mai banale, simple și des întâlnite tehnici de manipulare: manipularea prin titlu!

Ca să nu vă plictisesc, închei cu câteva concluzii:

  • Demoralizarea cetățenilor unui stat începe cu decredibilizarea instituțiilor statului, scăderea încrederii în acestea, crearea unui sentiment de respingere a autorității statului și consolidarea unui sentiment de neputință la nivelul cetățenilor (pe principiul ”indiferent ce fac, nu pot schimba nimic”). Fals! Orice contribuție poți aduce tu, ca cetățean, în comunitatea ta, este un plus și un pas înainte către schimbarea în bine a societății!
  • Încercați să analizați ceea ce auziți/vedeți/citiți. Nu luați de ”bună” orice informație! Pe românește: ”nu înghițiți ca pelicanii”! Și, mai ales, nu distribuiți pe rețelele de socializare orice ”mizerie”! Verificați sursa, verificați nuanţa emoţională, verificați povestea, verificați imaginile, verificaţi-vă părerile!

Cu speranța că v-am atras atenția asupra unor chestiuni esențiale, vă aștept întrebările și opiniile aici https://www.vvexpert.ro/contact .

Și nu uitați că ”Securitate națională = Suma securității individuale a cetățenilor unei națiuni!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here