O REȚETĂ REALIZATĂ DE CARMEN GHIMIȘ
Tiramisu aș mânca în fiecare zi dacă ar fi după mine și sigur mai sunt și alții care ar face la fel.
Dar avem perioade când vrem ceva dulce, foarte delicios și sănătos, dar fie e perioada postului, fie avem anumite interdicții pentru anumite ingrediente și pare mai complicat să găsim ceva care să întrunească toate condițiile fără compromis. Și, atunci intervine această variantă vegană de tiramisu, descoperită în 2020 pe Instagram și azi reconstruită fără cofeină și fără cacao, dar gustul nu a fost modificat.La fel de bun și irezistibil.
Pentru ornare în loc de cacao am pus spirulină albastră, având gustul neutru. Praful de capuccino a fost înlocuit cu pudră carob.
Pișcoturile acelea aerate, pline de aditivi și foarte mult zahăr sunt înlocuite cu unele cu o compoziție hrănitoare și faină integrală.
Mascarpone are două variante pentru înlocuire, fie direct sortimentul vegan, sau o combinație de lapte cocos cu un procent ridicat de pulpă, amestecat cu silken tofu. Silken tofu e varianta moale de tofu și nesărată, ideală pentru cremele prăjiturilor.
Dacă se folosește pulpa de cocos e nevoie ca sa fie rece, peste 4-5 ore de stat în frigider, în rest ideea e aceeași, chiar mai simplu în preparare.
Ingrediente:
300 gr pișcoturi
250 gr mascarpone vegan/250 gr silken tofu
1 cutie mică lapte cocos
3 linguri zahăr brun
1 lingură spirulină albastră
2 linguri esență rom
1 linguriță pudră carob
Mod preparare:
Pasul 1: Dacă folosim pulpa laptelui de cocos, neapărat să fie rece pentru o consistență densă, chiar tare.
Pasul 2: Pudra de carob o amestecăm cu apă și dăm pișcoturile prin ea, dar timp de două secunde, nu le lăsam la înmuiat.
Pasul 3: În blender amestecăm mascarpone vegan/silken tofu cu pulpa laptelui de cocos, zahărul brun, spirulina albastră.
Pasul 4: Într-o tavă, începem prin a așeza prima dată biscuiții și terminăm cu crema, iar deasupra se ornează cu spirulină.
Pasul 5: Se lasă la rece, în frigider, peste noapte sau măcar patru ore.
Acest fel de tiramisu dă dependență!
Poftă bună!
Un articol de Carmen Ghimiș