,,Taci și-nghite”…la olteni

0
296

Felurile de mâncare tradițional oltenești sunt grele în calorii, de regulă . De când lumea la olteni se taie porcu-n bătătură iarna și se face graniță, care se deface pe la Paște și se servește în mâncărurile cu știr, loboda, urzici, dragavei și spanac.

E nelipsită mămăliga sau mălaiul făcut în țăst acolo unde nu s-au dărâmat căminetele pentru a se moderniza cu aragazul de azi.

Am ales astazi la rubrica ,,Viața la țară ” o rețetă ușoară care e adaptată de la moldoveni în care se regăsește și mămăligă dar și cârnații buni de la untură sau afumați în vântul de la sate.

TACI ȘI ÎNGHITE este o rețetă de mămăligă în straturi cu cârnații oua, brânză, smântână și unt, o bombă calorica ajustată de buna digestiei a mălaiului în stomac care este dietetic, diuretic, antiinflamator.

Așadar pentru 4 persoane, deși noi suntem în casă 3, dar sigur cineva va mai cere o porție, eu folosesc pentru mămăligă:

450 g malali

450 ml lapte

sare… după gust

un cubuleț de unt sau o lingura de ulei de floarea soarelui.

Când e gata mămăligă o așez într-un vas sau tavă și după primul strat așez cârnații fripți tăiați rondele, apoi alt strat de mămăligă, apoi brânză rasa sau cașcaval pus cu generozitate, apoi alt strat de mămăligă , apoi altul de cârnați altul de mămăligă altul de brânză, iar la sfârșit pun oua fie ochi prăjite , fie fac cuiburi și le pun nepreparate , la alegere în funcție de vas și persoane 4, 6, sau 8. Se lasă la cuptor circa 15 -20 minute și se servește cu o POFTA BUNĂ, de neuitat! Cine vrea să adauge smântână o poate face fără regrete că îi dă și o mai mare …savoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here