Urzica, cu siguranță este vedeta sezonului, în primele luni ale primăverii. Aceasta este o plantă de la care putem folosi totul. De la rădăcini, care sunt bune pentru ceai până la semințe, ce pot fi folosite în diverse preparate culinare. Iar roșiile uscate ne aduc vara și căldura soarelui în farfurie.
Supa cremă sau ciorba de urzici e bună la prânz, dar pentru a integra cât mai mult din aceasta plantă vindecătoare facem și niște crackerși, ideali la micul dejun sau ca gustare. Aceștia sunt hrănitori și ideali când ne grăbim. Într-un borcan închis ermetic îi putem păstra lejer 4-5 zile.
Din cantitățile scrise mai jos iese o tavă de cuptor. Putem jongla cu ingredientele și să adăugăm diverse pudre proteice sau inulină, aceasta fiind un tip de fibră alimentară, pentru a avea un cracker cât mai complex. Este mai simplu să-i cumpăram, dar cât putem de des să-i facem în casă, deoarece atunci când gătim, impregnăm energia noastră în mâncare.
Pentru noi și familie este mult mai bine să beneficiem de ceva preparat cu iubire, recunoștință și gânduri pozitive, față de un produs ce a fost făcut de cineva care nu era în cea mai bună formă sau care chiar transmitea gânduri negative.
Pentru mai târziu de explorat urzici fierte și puse la borcan pentru a avea în lunile următoare, când planta îmbătrânește și nu mai e bună pentru gătit.
Ingrediente:
50 gr semințe floarea soarelui
50 gr semințe dovleac
1 mână migdale
50 gr semințe in
50 gr semințe susan alb
20 gr semințe susan negru
50 grame roșii uscate
50 grame urzici fierte
3 linguri ulei măsline
Sare și condimente după gust
Mod preparare:
1.Semințele se pun peste noapte la hidratat pentru a elimina acidul fitic din ele. Urzicile se fierb.
2.Într-un blender se pun toate ingredientele și se mixează timp de 10-20 secunde. În funcție de preferințe se poate lăsa mai puțin pentru o consistență mai crocantă sau mai mult pentru a fi omogenă compoziția.
3.Între timp cuptorul se preîncălzește. Într-o tavă, amestecul pentru crackerși se pune și se întinde, având o grosime de 0,5 cm și se coc timp de 20-30 minute la 180 grade Celsius.
4.La final se scot și așează pe un grătar pentru a se răci.
Aceștia sunt foarte buni cu zacuscă, humus, guacamole, diverse sosuri sau brânză-cremă vegană.
Un articol de Carmen Ghimiș