POVEȘTI DIN FOLCLORUL ROMÂNESC DE ,,BUNA VESTIRE „

0
83

De Buna Vestire, 25 martie, rândunelele se întorc din țările calde.
Ele cântăresc doar 20 de grame, dar au parcurs peste 5000 km în zbor.
Au traversat deșertul Sahara. Au zburat peste Marea Mediterană fără să se poată odihni.
Au luptat împotriva tulburărilor și furtunilor.
Au făcut ceva extraordinar.
Și toate acestea pentru ca să vină și să se reproducă într-un colț al casei noastre.
O singură rândunică poate consuma până la 850 de muște și țânțari pe zi.
Dacă am fi destul de norocoși să găzduim un cuib din această specie, doar o pereche ar putea elimina în jur de 1.700 de muște și țânțari pe zi.
Nu există insecticid mai eficient și mai ecologic.


Se spune din bătrâni ca nu e bine să dărâmi un cuib de rândunică fiindcă te ajunge un blestem rău. Fiți iubitori cu micuțele păsări ,iar rândunica va găsi casa voastră, mereu și mereu în fiecare an.

Primiți păsările văzduhului iîn ograda voastră!Ele caută un cuib și iubire.

LEGENDA CUCULUI din folclorul oltenesc

Erau odată doi fraţi tare neastîmpăraţi. Şi într-o bună zi, mergînd ei prin pă­dure, s-au depărtat de casă. În adîncimile pădurii s-au întîlnit cu-n lup, de care s-au speriat foarte tare. Şi au luat-o care şi de care: unul într-o parte şi unul în alta şi s-au rătăcit. La un frate era numele Cucu, da la celălalt era numele Ion.

Tot atunci, prin locurile acelea, trecea Dumnezeu cu Sfîntul Petrea. Şi întreabă Sfîntul Petrea:

— Doamne, zice, de ce aşa-s năcăjiţi copiii aceştia?

Dumnezeu îi răspunse de îndată:

—   Iată, acești doi copii copii sunt fraţi, însă s-au rătăcit şi s-au prăpădit unul de altul. A ieşit lupul înaintea lor şi ei au fugit unul într-o parte și unul în alta:

Atunci Sfîntul Petrea zise:

—   Păcat. Da oare ei nu s-ar găsi?Te rogu Doamne ia şi-i uşurează căutarea, fă-l pe unul o pasăre şi poate așa s-or găsi mai degrabă.

Dumnezeu în timpul acela a făcut semnul crucii cu mîna şi l-a făcut pe Ion pasăre. Imediat cum s-a prefăcut în pasăre, Ion s-a ridicat sus, în înaltul cerului, şi zboară de atunci pe­ste păduri, peste cîmpuri, peste dealuri şi tot strigă: Cucu, Cucu şi Cucu. Da Cucu….ni­căieri.

Legenda busuiocului

PLANTĂ SFÂNTĂ
Se spune din bătrâni că busuiocul a răsărit prima dată pe crucea pe care a fost răstignit IIsus Cristos. Astfel, potrivit învățăturilor creștine, imediat ce Isus a fost dat jos, crucea a căzut şi, cu vremea, a acoperit-o pământul.
După vreo 300 de ani, Împarateasa Elena, mama Împăratului Constantin, a călătorit in Țara Sfântă întemeind mai multe biserici si aducând alinare celor săraci. Cu acest prilej, se spune că ar fi descoperit, cele trei cruci folosite pentru răstignirea lui IIsus Cristos si a celor doi tâlhari, descoperindu-se printr-un miracol al vindecării care dintre ele era Adevarata Cruce. La sfârșitul ceremoniei insă, după ce bolnava s-a însănătoșit , Împărăteasa Elena a observat că exact din rămășițele putrezite ale Crucii lui IIsus creșteau câteva plăntuțe firave care răspundeau un miros plăcut. Imparateasa le-a luat cu grijă de acolo, le-a dus la Roma cu un fragment din cruce, apoi le-a plantat in grădina palatului si le-a îngrijit pe tot parcursul vieții. Imparateasa Elena era convinsă că acea plantă, răsărită chiar din lemnul crucii, s-ar fi ivit din lacrimile Maicii Domnului, care a plâns in ziua răstignirii la picioarele lui Cristos. Planta aceea se numește…… busuioc

Fiind considerat o plantă sfântă, busuiocul este folosit astăzi de către preoți la slujbe si binecuvântări, alături de smirna si tămâie.

In concepția folclorului romanesc al poporului român există credința că busuiocul plantat in jurul locuinței va apăra gazdele de farmece, blesteme si forțele râului. De altfel, busuiocul este folosit în numeroase descântece ale bătrânelor din Moldova acolo unde s-a mai păstrat inca Tradițiile descântarii .

Busuiocul este considerat si o plantă aducătoare de noroc. Se știe ca acel om care va purta un fir de busuioc in portofel va avea noroc la bani. Se crede, de asemenea, că darul cel mai frumos de casa noua este un ghiveci de busuioc care, conform credinței populare, va aduce belșug si bucurie întregii familii.

BUNA VESTIRE SĂ VĂ ADUCĂ LINIȘTEA DE CARE AVEȚI MEREU NEVOIE ȘI SĂNĂTATE PENTRU TOT RESTUL VIEȚII!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here