DACĂ E POST, LA SATE SE MĂNÂNCĂ ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ DRAGAVEIUL

0
189

Dragaveiul sau stevia creață, este o plantă care în România crește peste tot. Este o planta chiar medicinală cunoscută pentru detoxifierea organismului de metale grele, mai ales aluminiu.


Dragaveiul are multe denumiri în functie de zona geografică a țării. I se mai spune ștevie creață, crestățea, hrenuț, limba-boului, bronghi, brozdii, hrenuț, măcrișul calului, sceava, stegie.

Denumirea științifică este – Rumex crispus și este o plantă erbacee perenă din familia Polygonaceae, nativă Europei și Asiei. Are tulpină înaltă, cu flori mici, verzui, cu frunze dințate, lungi si înguste, comestibile.

Pentru că este un POST lung, la sate urzicile dragaveiul loboda, vârfurile de lucernă , susaai și păpădia sunt alese pentru diferite feluri de mâncare.

Iată o rețetă simplă de MANCARE DE DRAGAVEI CU CARNE DE LA GQRNIȚĂ ca în Oltenia:

Se culege dragaveiul dimineața după ce a picat roua, se spală, se taie și se pune la opărit . Separat intr-o tigaie se călește ceapa fix în untura și carnea și cârnații luați din graniță. După preferinta se poate pune usturoi sau praz. Odată înăbușit dragaveiul se combină cu ceapa călită în care multe gospodine mai aruncă și o roșie, două . Sare nu se pune fiindcă e suficientă în carnea și cârnații pregătiți încă dinaintea Craciunului și pusă la beci în graniță fără de care olteanul nu va sta niciodată.

Se servește mâncarea gata pregătită caldă cu lipie .

Ca și spanacul, dacă nu e post, dragaveiul poate fi fiert și în lapte. Se poate adăuga smântână după gust, uneori chiar iaurt .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here