O nouă formă de protest: „greva definitivă” a medicilor care efectuează gărzi

0
34

Protestele organizate de Federația Solidaritatea Sanitară au căpătat acum o nouă dimensiune, greva de avertisment fiind precedată de „greva definitivă” a medicilor care efectuează gărzi. Așa cum se poate constata în secțiunea dedicată acestui protest de pe pagina greva-in-sanatate, deja cca. 10% dintre medicii care efectuează gărzi suplimentare contractului individual de muncă (CIM) de bază au aderat la „greva definitivă”. În cadrul acestei forme de protest în numele fiecărui medic care aderă la ea se trimite câte o înștiințare a aderării și intenției de acțiune către Guvern, Ministerul Sănătății și toți parlamentarii din județul în care acel medic își desfășoară activitatea. Acest tip de protest a fost inspirat de consecințele acțiunii de protest desfășurată, pe această temă, anul trecut, în urma ei un număr semnificativ de medici punând în practică renunțarea definitivă la gărzi.

Contextul acestei forme suplimentare de protest îl constituie reducerea continuă a drepturilor medicilor, la scăderea veniturilor salariale reale în contextul inflației (accentuată în cazul lor din cauza evoluției comparative a salariilor de bază) adăugându-se pierderea unei serii întregi de drepturi cum ar fi sporul de doctorat, indemnizația de hrană și voucherele de vacanță.

O afectare suplimentară a medicilor este dată de faptul că, în multe cazuri, asigurarea permanenței serviciilor medicale este făcută cu costul unor multiple încălcări ale legislației muncii. Alături de ilegalitățile comune în care medicii care efectuează gărzi ajung să lucreze continuu timp de 24 sau 30 de ore, fiindu-le încălcat drepturile legale aferente limitelor timpului de muncă, există tot mai multe cazuri de medici care depășesc lunar timpul maxim de lucru aferent contractului individual de muncă pentru desfășurarea gărzilor suplimentare. Toate aceste situații amplifică epuizarea medicilor implicați și determină o scădere continuă a calității serviciilor medicale. Deși vina aparține incapacității guvernanților de-a organiza în mod adecvat sistemul sanitar, consecințele ajung să le suporte cel mai adesea tot medicii, ele fiind amplificate de absența unor reglementări adecvate în domeniul malpraxis-ului, care să includă, printre altele, culpa sistemului și să identifice în mod adecvat responsabilitățile.

Situația medicilor care efectuează gărzi este accentuată de indiferența pe care o dovedește ministrul sănătății față de situația medicilor în general și a medicilor care efectuează gărzi în special. Refuzul de a negocia anexele la Contractul colectiv de muncă la nivelul de sector sănătate (CCMS), care includ procedura specifică efectuării gărzilor suplimentare timpului de lucru și modelul CIM-ului aferent acestuia, constituind o dovadă în plus. Este deja de notorietate efectul general al acestei indiferențe: o continuă afectare a capacității de-a asigura permanența serviciilor medicale.

Această formă suplimentară de protest a fost lansată înaintea grevei de avertisment, care se va desfășura în data de 3 aprilie 2024, în intervalul orar 12:00-13:00, având printre revendicările esențiale acordarea drepturilor aferente asigurării permanenței serviciilor medicale tuturor angajaților din sănătate. Protestul „greva definitivă” a medicilor care efectuează gărzi este desfășurat pentru susținerea drepturilor solicitate de Federația „Solidaritatea Sanitară” pentru toți medicii în general, cu un accent special pe cele ale medicilor care efectuează gărzi.

Dacă guvernanții consideră nesemnificativii cei cca. 20.000 de profesioniști din sănătate care au semnat până acum pentru participarea la grevă sau pentru susținerea ei, este deosebit de relevant numărul mare de medici existenți în rândul acestora, care accentuează impactul protestelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here