DECLARAȚIA POLITICĂ A DEPUTATULUI USR DE GORJ, RADU MIRUȚĂ DESPRE GREVA POȘTAȘILOR

0
142

Posta Romana in greva. Salariul net al unui poștaș cu 34 de ani vechime – 2257 RON. Al unui oficiant 2354 si tot așa. Puțin. Mult prea puțin in condițiile creșterilor accelerate de taxe.
Un postas merge zilnic o medie de 14-15km cu geanta in spate si este cel are ajunge la fiecare gospodărie din România.

Posta spune ca nu are bani. In fapt, Posta Romana este doar sărăcită. Ce se întâmplă acum este consecința mult prea previzibila a unui management in interesul firmelor de curierat. Nu in interesul Poștei Romane, nu in interesul angajaților. Sabotaj din interior pentru a-și omori propriul business care sa fie preluat de către apropiați ai conducerii Poștei. Nu concurențial, ci pus pe tava.

Posta Romana ar fi putut fi o companie foarte profitabila: are clădiri, are infrastructura, este singura care ajunge in cele mai izolate locuri din aceasta tara. Dar nu e.

Va dau doar un exemplu, relevant pentru situația financiară proasta, pentru sabotajul intern:
Compania Națională Posta Romana este furnizor de serviciu universal pentru perioada 2019-2024- adică acea instituție a statului roman care este obligată sa ajungă peste tot cu o scrisoare. Un lucru normal. Pentru ca unele zone sunt depopulate, greu accesibile, întotdeauna celui care oferea servicii universale, ii se dă o compensație in bani, pentru a-și acoperi costurile asociate ineficienței in aceste zone. Taxa plătită de către companiile de curierat care nu oferă acest serviciu. Posta a cerut concurentei ZERO RON.

Media anuală costurilor pentru oferirea acestui serviciu de furnizor universal este de 18 milioane lei pe an. Am intrat in posesia documentului care arată ca la licitația in care s-a prezentat singura, Posta Romana a cerut ZERO RON compensație pentru acest serviciu. Conducerea ANCOM la acea vreme a revenit cu adresa către Ministerul Telecomunicațiilor, unde atunci domnul Bode de la PNL a decis sa rămână 0 RON solicitarea Poștei Romane de a acoperi serviciul public universal.

Posta Romana are cam 20k de angajati. Doar din veniturile de serviciu universal ar fi încasat pe drept 90 milioane de RON in cei 5 ani. Asta ar fi însemnat 4500 RON pentru fiecare angajat al Poștei Romane.

Daca aplicam si o serie de eficientizari in funcționarea de zi cu zi, acceptarea transmiterii unor pachete mai mari de 23 de kg care acum prin refuz, împinge singura veniturile către firmele de curierat, Posta asta ar fi o afacere de succes.

Domnule Bode, daca tot va nimeriți pe la conducerea PNL, ne spuneți si noua pe ce justificare ați decis sa solicitați zero RON pentru un serviciu care este plătit suplimentar in toată lumea, ba chiar ați întărit aceasta decizie când cei de la ANCOM, organizatorii licitației, v-au trimis adresa in care va atrăgeau atenția ca e absurd?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here