PRAZNICUL LUMINII

0
97

Părintele Constantin Bologa din Drobeta Turnu Severin ne călăuzește pașii în Postul Paştelui .

,,În călătoria către praznicul Luminii , sfânta noastră biserică , în a doua săptămână a Marelui Post , a cinstit pe marele isihast , Sfântul Grigorie Palama , ca model de rugăciune și trăitor al Luminii necreate . Aceasta Lumină , vine din vatra Sfintei Treimi .

În primul capitol al Bibliei găsim lumina încă din prima zi a creației , cu toate că soarele apare în a patra zi . Explicația ? Dumnezeu este lumină ! Primii oameni până la neascultare , trăiau în lumina dumnezeiască , se hrăneau cu Lumină , erau înveșmântați în haine de lumină .
După cădere , această lumina i-a părăsit și s-au văzut ,,goi ”. Astăzi , omul , cu puține exceptii , slujind necurăția , este lipsit de această luminâ necreată și orbâcăie după lumina mintii lui .

Mi-a fost dat să văd de la anvon , în timpul predicii , fețe luminoase . Sunt convins că erau purtători ai luminii cerești . Această lumină este necreată , neînserată și neapusă . Este lumina din jurul capetelor sfinților , numite ,aureole „.

Mai deslușit s-a văzut această lumină la evenimentul Schimbării la Față pe muntele Taborului . La sfârșitul veacurilor , când pămàntul , soarele și
luna vor arde și va fi un Pămănt și Soare nou ,
lumina lui Hristos va lumina .

,, Lumina de la capătul tunelului ‘” expresie folosită astăzi de mai mulți , că la acel ,, capăt ” ne așteaptă grămezi de bani și bunuri materiale , sunt dorințe deșarte și amăgitoare .


Adevărul scripturistic spune că la capătul vieții noastre , vom vedea Lumina cea adevârată , adică pe Hristos , Domnul , dacă am colaborat cu Harul dumnezeiesc .
Cum lumànarea și uleiul pus în candelă , devin lumină și omul poate deveni lumină, dacă ne aprindem din lumina lui Hristos .
Lumina din Lumina!”

Preot Constantin Bologa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here