În POST părintele Constantin Bologa vine cu pilde pe care sufletul omului le poate considera hrană. Hrană spirituală.
Prin hățișul patimilor omenești cartea Sfântul Ioan Scărarul , a influiențat nu numai pe călugări și mireni , ci și pe unii oameni de artă și cultură .
Cartea Sfântului , denumită Scara , a mângâiat multe suflete dezorientate . Autorul a viețuit pe muntele Sinai , atras de locul unde Dumnezeu a pus în mâinile lui Moise , Tablele legii , cu cele zece porunci . Vorbea puțin , dar , frumos . Își înfràna limba , ca nu cumva , grăind multe , să nu spună și lucruri nepotrivite . Mai mult gusta decât mânca . Așa se hrănea . Avea un trup firav și mulți se tămăduiau de grele suferințe , numai privindu-l .
Cartea scrisă de el , are treizeci de capitole . Un fel de scară cu treizeci de trepte , numite virtuți , pe care creștinul trebuie să le parcurgă , în urcușul către Împărăți a de Sus . În unele picturi , ultima treaptă lipsește , fiind înlocuită de brațul puternic al lui Dumnezeu , care intervine și trage la sine , în Împărăția cerească , pe ostenitorul ajuns aproape de final . Treapta aceasta , poartâ denumirea de ,,treapta milostivirii lui Dumnezeu ”.
Opera ,,Scara ” este un monument al literaturii universale și este tradusă în limba română de preotul prof . Dumitru Stăniloae , în Filocalia vol . 9 .
Să aveți post , cu mult folos !
preot Constantin Bologa