Ghidul de finanțare pentru sprijinirea investițiilor destinate producției de compost pe bază de gunoi de grajd și alte deșeuri agricole compostabile a fost pus astăzi în consultare publică

0
109

Investiția este realizată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C3- Managementul deșeurilor și vizează dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricole compostabile.

Bugetul total alocat al schemei din PNRR este de 6 milioane euro, iar valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 1,2 milioane euro.

„Această schemă vine în sprijinul unităților administrativ – teritoriale, pentru a reduce povara depozitării gunoiului de grajd și a altor deșeuri compostabile. Totodată, marele avantaj al unei stații de compost este reducerea cantităților duse la depozitare”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

Implementarea proiectului presupune atât înființarea, cât și operaționalizarea instalațiilor de producere a compostului din gunoi de grajd și alte deșeuri compostabile.

Finanțarea va fi utilizată pentru realizarea a cel puțin 5 sisteme de compostare pentru comunități cu ferme mari (stație de compostare și echipamente pentru gestionarea compostului).

Tipurile de solicitanți care pot depune cereri de finanțare sunt unitățile administrativ – teritoriale, organizate la nivel de județ, oraș și comună.

Cheltuielile eligibile pentru înființarea sistemelor de producere a compostului vizează:

-lucrări privind amenajarea terenului și asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții, în interiorul amplasamentului;
-lucrări privind organizarea de șantier; Investiția de baza constând in construcții și instalații, dotări, utilaje, echipamente tehnologice și funcționale (vehiculele/utilajele achiziționate în cadrul acestei măsuri vor fi echipate cu cea mai bună tehnologie disponibilă, din punct de vedere al respectării mediului);
-cheltuieli de supervizare.
-cheltuieli legate de informare și publicitate, cu respectarea prevederilor manualului de identitate vizuală (#MIV) al PNRR.

Sursa: Ministerul Mediului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here