O REȚETĂ REALIZATĂ DE CARMEN GHIMIȘ
Până anul acesta nu m-am gândit că aș putea savura înghețată de liliac.
Surprinzător este și foarte bună și miroase divin. A fost ceva aventură până am reușit să am produsul finit, dar a meritat! La început nu găseam florile de liliac, apoi nu am știut că se ofilesc așa de repede. Și când sunt ofilite devin amare. Tot procesul e o încântare. Culoare mov a florilor în smântâna albă, mirosul îmbietor este precum ai fi într-un basm și ai pregăti un desert pentru zâne.
Rețeta este inspirată de Linda Lomelino, iar cantitățile sunt pentru aproximativ șapte cupe. În cazul în care nu vi se potrivește, nici nu risipiți multe ingrediente.
Următoarea înghețată e din flori de salcâm, dacă nu au trecut. Schimbările de temperatură sunt o adevărată provocare și decalează perioada normală de înflorire.
Înghețata de liliac este rețeta pe care o iubești ori îți displace total.
Ingrediente:
200 ml smântână lichidă 35%grăsime
236 ml lapte condensat
1 cană flori liliac
3 linguri sirop liliac
Opțional
2 lingurițe spirulină albastră
2 lingurițe pudră sfeclă roșie
Cornete înghețată
Mod preparare:
▪️Se culeg florile de pe crenguțe și se are grijă să nu fie vreo parte verde. Se spală și apoi se lasă la uscat.
▪️Smântâna lichidă se încălzește și se toarnă peste florile culese împreună cu siropul. Se amestecă și se lasă să se răcească, apoi se țin la frigider pentru 24 ore. Dacă se dorește o aromă mai subtilă se poate verifica din când în când și compoziția stă mai puțin la rece. Se are grijă să nu se fiarbă, florile devin amare și vor da un gust de buruieni smântânei.
▪️După ce smântâna s-a infuzat se adaugă laptele condensat și cu mixerul se amestecă până se obține o compoziție mai groasă. Tot atunci se combină spirulina albastră și pudra de sfeclă roșie pentru a obține culoarea mov. Se bagă la congelator pentru cel puțin 6 ore.
Poftă bună!
Un articol de Carmen Ghimiș