E MAI FRUMOS, ÎN LUNA MAI !

0
461


Știu că e MAI când apare primul cărăbuș, când dă floarea la romaniță și când salcâmul prăbușește flori pe toate cărările.
Știu că e MAI că am venit pe lume ca să o cunosc , să călătoresc prin ea și să îi trăiesc toate momentele indiferent de cât de ușoare sau grele ar fi, frumoase sau mai puțin plăcute.
Știu că e MAI când cerul e ca oglinda și nu mă mai deranjează niciun nor.
Știu ca e MAI când ploile mângâie florile și le înalță parfumul.
Știu ca e MAI fiindcă și dacă n-aș ști, tot aș simți , fiindcă nu ai cum să nu simți că tu exiști doar fiindcă o lună a anului te-a adoptat de la CER și îți este mamă.
O dată la 12 luni, i te închini că te-a primit.
MAI e luna mea! M-a primit pe 11 și îi sunt recunoscătoare.
Nici nu mi s-ar fi potrivit, alta!
Nu iubesc un alt anotimp mai mult și mai frumos decât PRIMĂVARA cu MAI-ul ei.

La sate, MAI-ul e diafan.Potecile pădurilor sunt bătătorite de copitele micuțe ale ieduților și în ogradă puii în penaj colorat se îngrămădesc sub cloșcă. Adie vântul blând prin stejarii seculari și pomii fructiferi se mândresc cu roadele. Pe ulițe chiuie copiii. Vine Paștele! Bisericile se primenesc. Florile lui MAI abundă-n culoare și miros divin.

Pe culmi ( sârme) stau rufe la uscat priponite în pălețe ca nu cumva vreun cățel năzdravan să le facă zdrențe. Dimineața e atâta rouă că ar putea da de băut la încă un continent de oameni. Grâul , secara și orzul în MAI sunt de o palmă, la fel ca și porumbul zvelt. Rapiță însă, a crescut cât tine! Câmpurile galbene te înmărmuresc.

Găinile cotcodăcesc și fac multe ouă că așteaptă joi și vineri căldările cu apa si foi de ceapă să le coloreze. În roșu- culoarea PATIMILOR LUI ISUS.

Gospodinele pregătesc făină. O cern, pentru cozonaci, pentru colăcei și căpețele.

La oraș MAI-ul începe cu mici și bere.E ZIUA MUNCII. Tot omul sărbătorește cu ce are, din ce are și când apucă. Unii-s liberi, alți muncesc, alții pleacă -n vacanță chiar dacă se anunță ploaie. Că ploaia te udă și crești! Așa ni se spunea cand eram mici! Românii care muncesc la stat se bucura de ” o punte” de zile libere. Unii nici nu știu ce să facă cu ele. Altora, nu le ajunge.

MAI-ul în toată splendoarea lui e una din lunile anului care aduce cu ea bucurie, speranță și viață.

O LUNĂ FAINĂ , TUTUTOR!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here