10 MAI-ZIUA REGELUI

0
41

 Un material de Dorin Brozbă
Publicist- Tg.Jiu

Odinioară,această zi era sărbătorită în întreaga țară,ca drept recunoștință a influenței dinastiei regale în obținerea Independenței noastre din 1877,iar mai apoi,de făurire a României Mari,după un război crunt și nimicitor.

Târgu-Jiul, capitala Gorjului,datorită jertfei supreme a Ecaterinei Teodoroiu,fata eroică a nației românești,a fost la loc de cinste în atenția dinastiei regale a României.

Mai întâi,în iunie 1921,la intervenția directă a Regelui  Ferdinand I și a  Reginei Maria,osemintele Eroinei au fost aduse de pe frontul din Moldova,de la Fitionești, și înhumate în centrul Târgu-Jiului, pentru perpetuarea respectului față de cei care au contribuit cu prețul vieții la o țară liberă și mare.

Apoi, nu după multă vreme,în prezența a peste 30 de mii de oameni, Regele Carol al II-lea,împreună cu întreg Guvernul României Mari, condus de gorjeanul Gheorghe Tătărescu au inaugurat Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu,la data de 8 septembrie 1935 pentru a fi mereu o călăuză a istoriei noastre adevărate.

Mai jos, pentru cei obișnuiți cu istoria,cu adevărul și cu respectul, câteva secvențe despre ceea ce înseamnă Ecaterina Teodoroiu pentru poporul român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here