Când intri într-un castel, oricare ar fi el, te ia un soi de amețeală . Una de aia plăcută. Istoria timpului te copleșește de la prima treaptă. Și urci! Urci și cu cât urci, cu atât te întorci într-un trecut care deși nu e al tău, ci doar al nației tale, simți că faci parte din el o dată ce calci pe urmele unui REGE, sau urmele REGINEI, ale PRINCIPILOR și PRINCIPESELOR, pe urmele ALTEȚELOR REGALE. Nu i-ai cunoscut dar acum e familial decorul din care faci parte și ușor , ușor te desprinzi de prezentul tău, fiindcă respiri aerul istoriei.
Miroase a opulența! Una de aia copleșitoare cum nici în filme n-ai să vezi. Te dor ochii de la atâta auriu, culoarea puterii , însă lemnul care te înconjoară și e de cea mai înaltă calitate, știi că e veșnic și îți dă vigoare să continui. Lemn sculptat din toate esențele pământului, transformat în mobilier care fie că odihnea odată marile titluri de noblețe, fie că adăpostesc cele mai celebre cărți, fie că odihnesc arme și muniții, fie că sprijină cele mai fine porțelanuri, fie că ne amintesc de mesele date în cinstea invitaților, e cel care face puntea între vechi și nou.
Lemnul se îmbină perfect prin culorile cald alese cu sticla. Atâta Murano, Vitralii, Cristale, n-ai să vezi nicăieri , decât acolo unde vremenlic mai marii istoriei au scris-o pentru noi prin faptele lor care au clădit generațiile de azi.
NOI SUNTEM, PRIN URMAȘII NOȘTRI!
Te ia o amețeală ușoară dar continui pe coridoarele unde covoarele sunt doar de culoarea roșu . E și aceasta un simbol al vieții și al biruinței. E tot un soi de etichetă a puterii. Pufoase, cu texturi blânde, covoarele o dată pășite îți dau un fior. Știi că ești pe urmele sau în urmele unui REGE sau REGINĂ.
Te scuturi de imaginație și continui întrebându-te: oare mi-ar plăcea sa stau aici? Primul răspuns ar fi afirmativ dacă rațiunea și-ar vedea de treabă
Dar rațiunea îți explică faptul că nu e ușor să fii REGE sau REGINĂ. Ai.pe umeri o țară și zeci de milioane de oameni pe care îi reprezinți și cu care îți întreții și aperi țara .
Distanța omului de rând până la titlurile de noblețe e colosală! În România, pe când iobagi trăiau în bordeie, la CASTEL se trăia inimaginabil.Era și curent și apa si lift care ajuta deplasarea fiindcă sinceră să fiu, te rătăcești pe un etaj, e greu să străbați fără un pic de stres CASTELUL.
Dar CASTELUL nu e doar pentru REGE și REGINA. În clădire sunt săli pentru invitați, sală de oaspeți, de concerte, de masă, de dans, biblioteci și dormitoare , săli de odihnă, muzeu pentru vizitatorii timpului de atunci și de acum.
Trecând dintr-un coridor în altul, urcând spre dreapta sau spre stânga, auzind de la ghid nume celebre și date istorice care au contribuit la această urcare a pașilor tăi, îți dai seama că nu e doar o clădire ci e însăși ADN-ul tău de român fericit că atâta și atâta timp trecut a avut șansa prin oameni puternici să conducă destinul politic, istoric, prin lume către contemporaneitate lăsând în spațiul Carpato- Danubiano-Pontic o țară în care trăim noi astăzi.
Numele de FERDINAND, CAROL I , CAROL AL II-LEA, REGINA ELISABETA, REGINA MARIA, REGELE MIHAI și un număr impresionant de principese le iei cu tine și le împachetezi intr-un colț al minții fiindcă ele vor rămâne ferestre deschise de unde vor porni povești de istorisit urmașilor tăi, care au obligația morală să-și cunoască istoria.
Istoria noastră e primul certificat de naștere, singurul buletin în viața și pașaportul spre nemurirea neamului tău.
PELESUL și PELIȘORUL fără a face publicitate gratuită, sunt edificii istorice pe care nu ai voie să nu le cunoști. Sunt cumva arborele tău genealogic chiar dacă nu faci parte din elita sângelui albastru. Să nu uităm cu sudoarea frunții cui , s-au ridicat castelele. Si dincolo de orice greutate și sânge vărsat a fost o onoare pentru cei ce au zidit fiecare piatră de la temelie la vârf. Ei sunt făuritorii unui loc emblemă a României. Un loc unde ni se permite și nouă să îl vizităm fiindcă ne așteaptă să ne descoperim trecutul pe care istoricii vremurilor nu au putut sau nu au vrut să îl treacă în unele cărți de istorie, astfel că sunt atâtea și atâtea generații care nici nu îl cunosc.
Ca români avem obligația să ne onorăm cu demnitate și conducătorii și neamurile care i-au slujit .Istoria nu a fost mereu doar DREAPTĂ, dar a continuat în felul său, șerpuind printre războaie și pace printre domnitori răi sau buni, regi și regine care devin parte din noi.
Castelul Peleș din Sinaia, reședința de vară a regilor României, a fost construit la dorința regelui Carol I al României.
Arhitecții Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman au fost cei ce au pus baza planului Castelului Peleș și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena.
Merită să-l vizitați, să-l descoperiți și să-i aflați povestea!
PUTEȚI FI PRIMIȚI LA CASTEL și veți face parte din POVESTEA lui!