O REȚETĂ REALIZATĂ DE CARMEN GHIMIȘ
Pe principiul fară risipă cu ultimele mere din producția de anul trecut am făcut o prăjitură întoarsă, adică cu partea de jos în sus atunci când este servită. Hehe.
Merele fiind zbârcite și micuțe nu mai sunt atrăgătoare să fie mâncate crude, dar preparate sunt perfecte și mult mai dulci. Rețeta este preluată de pe site-ul Lindei Lomelino și adaptată la ce am avut prin casă. Ea folosește cardamom praf, scorțișoară, fulgi de sare și coajă de portocală. Eu am înlocuit cu esentă rom și păstaie vanilie.
Totodată am redus semnificativ cantitatea de zahăr, am folosit făină de migdale și am pus în plus pudră proteică de cânepă și inulină. Data viitoare după ce comand niște fulgi de sare Maldon, respect întocmai rețeta. Făina de migdale, neavând gluten este fărâmicioasă și nici nu crește prea mult, dar e foarte bună și te duce cu gândul la prăjiturile turcești.
Ingrediente:
Toppingul
75 gr unt sărat
125 gr zahăr muscovado
1 vârf sare
3 mere mari
Prăjitura
200 gr faină migdale
1/2 linguriță bicarbonat sodiu
1 linguriță praf de copt
1 linguriță esență rom
1 păstaie vanilie
2 linguri pudră proteica de cânepă
1 lingură inulină
125 gr unt la temperatura camerei
50 gr zahăr
2 ouă
150 gr iaurt grecesc
Mod preparare:
▪️Prima dată începem cu pregătirea merelor. Le tăiem pe jumătate, apoi felii și le lăsăm deoparte. Nu contează ca vor oxida, de la caramel vor fi oricum maronii. După aceea pregătim forma pentru prăjitură. Ca să se desprindă mai ușor e bine să folosim o formă pentru tort.
▪️Pasul 2: Topim untul și adaugăm zahărul. La foc mic amestecăm încontinuu timp de 3 minute, nici mai mult, nici mai puțin pentru a putea obține caramelul. Apoi imediat punem în tava deja pregătită pentru a nu se întări.
▪️Pasul 3: Preîncălzim cuptorul.
▪️Pasul 4: Într-un bol amestecam ingredientele uscate și le lăsăm deoparte.
▪️Pasul 5: Mixăm untul și zahărul timp de vreo trei minute sau până devine o compoziție omogenă. Punem pe rând câte un ou și amestecăm. Turnăm ingredientele uscate în trei reprize și iaurtul în două și ne asigurăm că faina este ultima adăugată.
▪️Pasul 6: Băgăm la cuptor pentru 30 min, la 180 grade Celsius pentru făina de migdale și vreo 40-45 pentru faină normală. Oricum începem să verificăm dacă e coaptă după jumătate de oră.
▪️Pasul 7: După ce o scoatem din cuptor o mai lăsăm cinci minute la răcit și apoi o răsturnăm. Dacă punem mai mult zahăr, în rețeta originală sunt 180 grame, merge servită cu iaurt în stil grecesc. Se combină foarte bine.
Poftă bună!