ZIUA BUJORULUI ROMÂNESC

0
77

Bujorul românesc înflorește pe parcursul lunii mai. Începând cu 2023 este floarea emblematică a țării noastre și se sărbătorește pe data de 15 mai.

Astăzi, 15 mai, este Ziua Bujorului românesc .

Sărbătoarea în sine reprezintă oportunitatea de a conștientiza importanța protejării biodiversității și conservării Bujorului Românesc, o floare care este considerată la noi în țară, simbol .

Încă de pe vremea regelui Carol I, s-a luat aceasta decizie fiind puse în dezbatere o serie de flori: floarea de colț , măceșul, bujorul românesc.

În anul 2013, la inițiativa Șefulului Catedrei de Floristică de la Universitatea De Știinte Agronomice și Medicină Veterinară București , profesorul universitar doctor Florinel Toma a luat decizia ca BUJORUL să devină simbolul țării și acest lucru s-a aprobat.

Bujorul a devenit așadar „Floarea națională si emblema florală a României”. Ulterior, în 2022, Parlamentul României a aprobat legea care prevede că „se declară floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, ca Floare națională a României”.

Legenda Bujorului

,,Se spune că aceste flori reprezintă frumusețea, tăria și fidelitatea. Bujorul este asociat cu iubirea pură și cu înțelepciunea, simbolizând dragostea de familie și prietenie.
Conform unei legende, într-un sat românesc trăia o tânără fermecătoare numită Răvășita. Frumusețea ei era atât de strălucitoare încât zeii erau invidioși și au transformat-o într-un bujor. Din acel moment, bujorii au primit calitățile și frumusețea tinerei fete, iar petalele lor au captivat inimile oamenilor de pretutindeni.
Bujorul este adesea asociat cu tradițiile și cultura țării, fiind o sursă de mândrie națională. Florarii și artiștii folosesc adesea imaginea bujorului în creațiile lor, iar această floare este prezentă și în folclorul românesc, fiind subiectul baladelor și poveștilor populare.
Importanța Ecologică și Medicinală a Bujorului
Pe lângă frumusețea lor estetică, bujorii românești au și o importanță ecologică semnificativă. Aceștia sunt esențiali pentru polenizarea plantelor și susținerea biodiversității în ecosistemele naturale. Bujorii reprezintă o veritabilă comoară naturală pentru România, fiind protejați de legile naționale și europene pentru conservarea florei și faunei.
Pe de altă parte, în medicina tradițională, anumite părți ale plantei de bujor sunt folosite pentru proprietățile lor terapeutice. Bujorul este considerat un simbol al sănătății și al longevității, iar extrasele sale sunt utilizate în diverse produse cosmetice și farmaceutice.
Ocazii potrivite pentru a oferi bujori
Bujorii sunt flori extrem de frumoase și speciale, iar datorită aspectului lor elegant și culorilor vibrante, aceștia sunt aleși adesea ca daruri pentru a transmite sentimente de afecțiune, admirație sau iubire. Există anumite momente și ocazii în care este deosebit de potrivit să oferi bujori ca și cadou.

Sursa Legendei – olla.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here