CORCODUȘII ȘI-AU PIERDUT FRUCTELE

0
94

Sfârșitul de Mai a adus la Gorj un fenomen pomicol care i-a lăsat pe producătorii agricoli fără fructe în corcoduși.

Deși sunt fructe dulci și zemoase corcodușele aclimatizate la noi în țară , nu o să le găsiți niciodată la vânzare în magazine sau piețe. Corcodușa este un fruct apreciat în mediul rural ,crud, femeile îl foloseau pe vremuri în bucătării la acritul ciorbelor, iar copt , bărbații obțin și.in ziua de astazi din corcodușe, băutura spirtoasă, numită țuică.

Fructele vara sunt deliciul copiilor la fel ca și dudele. Nici pe acestea din urmă nu o să le găsiți la vânzare deși s-a dovedit ca sunt bogate într-o serie de vitamine.

Temperaturile ridicate ziua și scăzute noaptea, praful Saharian, ploile cu soare și vânturile puternice, probabil au fost un cumul de factori care a reușit să pună fructele la pamânt. Producția acestui an este compromisă.

Corcodușele subt delicioase în dulcețuri și compoturi pentru o generație fiind chiar , fructele copilariei” fiindcă prin anii 1970 , 1980 , 1990 vecinii se adunau unii pe la alții să se ajute la strâns de corcodușe din care se făcea țuică. Producțiile acelor vremuri erau mari la acest fruct. Cete de copii, veseli îsi ajutau parinții la munca din care se obținea țùica.Bautura era folosită și este și astăzi, în consumul propriu, oamenii păstrând-o în damigene pentru evenimente de familie: nunți, cununii, botezuri, înmormântări.

Oltenia este o zonă bogată în pomii fructiferi numiți corcoduși, pomul nelipsind din nicio gospodărie.

Anul acesta însă, producția va fi slabă oamenii neînțelegând ce s-a întâmplat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here